Zoals verwacht heeft de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA het coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Moderna vrijdag goedgekeurd voor de Amerikaanse markt. De FDA bevestigt daarmee een bericht van de Amerikaanse president Donald Trump, die eerder op de dag twitterde dat het vaccin groen licht had gekregen.

Als het aan Trump ligt, gaat de distributie van het middel direct van start. In de Verenigde Staten liggen ruim 5,9 miljoen doses klaar. De VS is het eerste land dat het Moderna-vaccin gaat gebruiken.

Moderna is de tweede farmaceut die een coronavaccin op de Amerikaanse markt brengt; Pfizer kreeg al eerder groen licht. Beide vaccins maken gebruik van de RNA-techniek en hebben een effectiviteit van boven de 90 procent. Voor de vaccins zijn twee prikken nodig, waar vier weken tussen moeten zitten.

"Met de beschikbaarheid van twee vaccins voor de preventie van COVID-19, heeft de FDA een nieuwe cruciale stap gezet in het gevecht tegen deze globale pandemie, die iedere dag grote aantallen ziekenhuisopnames en doden veroorzaakt in de Verenigde Staten", zei FDA-baas Stephen Hahn in een verklaring.

De VS is het eerste land dat het Moderna-vaccin gaat gebruiken. Eerder werd het vaccin van het Amerikaanse Pfizer en Duitse BioNTech al goedgekeurd. Amerikanen worden al ingeënt met dat middel. Een panel van medische experts oordeelde onlangs dat het vaccin van Moderna veilig is.

Uit een studie met meer dan 30.000 proefpersonen kwam naar voren dat het middel voor bijna 95 procent effectief is.

Europese toezichthouder besluit op 6 januari over vaccin

De Europese toezichthouder EMA besluit op 6 januari over het Moderna-vaccin, waarvan ook Nederland doses heeft besteld. Over het vaccin van Pfizer en BioNTech wordt begin volgende week een beslissing genomen.

Verwacht wordt dat het Moderna-vaccin in de VS vooral toegediend gaat worden op plekken die minder goed bereikbaar zijn, zoals ziekenhuizen op het platteland. Het middel moet bevroren opgeslagen en vervoerd worden, maar hoeft niet, zoals het vaccin van Pfizer en BioNTech, bij een temperatuur van -70 graden Celsius bewaard te worden.

De VS is zwaar getroffen door het virus. Het land telt ruim zestien miljoen besmettingen en meer dan 313.000 coronagerelateerde sterfgevallen.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog.