Het vaccin van Moderna wordt net als het Pfizer-vaccin eerder dan verwacht beoordeeld door het Europees medicijnagentschap EMA. Naar verwachting wordt het vaccin op 6 januari goed- of afgekeurd, meldt het EMA donderdag.

Het EMA schrijft dat het Amerikaanse bedrijf donderdag al de laatste data heeft aangeleverd. Hierdoor kan de beoordeling zes dagen eerder plaatsvinden.

De Europese Unie sloot onlangs een contract met Moderna. De vaccinontwikkelaar zal 80 miljoen doses leveren en de EU heeft de mogelijkheid om nog eens 80 miljoen doses te kopen.

Nederland krijgt 3,89 procent van alle vaccins. Dit betekent dat Nederland ruim drie miljoen doses van het Moderna-vaccin krijgt en ongeveer 1,6 miljoen mensen kan inenten. Mensen moeten twee doses krijgen om beschermd te zijn.

Het Moderna-vaccin lijkt voor 94,5 procent effectief. Net als bij het vaccin van Pfizer wordt gebruikgemaakt van een RNA-vaccin.

Maandag doet het EMA uitspraak over het vaccin van Pfizer. Ook dat is eerder dan gepland. Een woordvoerder van dat bedrijf liet donderdag weten nog voor het einde van het jaar een kleine voorraad voor Nederland beschikbaar te hebben.

Donderdag werd bekend dat EU-landen op 27, 28 en 29 december willen beginnen met de vaccinatiecampagnes. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) meldde donderdag dat Nederland later begint en de eerste vaccinaties op 8 januari verwacht.

Het coronavaccin komt eraan, maar kom jij wel aan de beurt?
252
Het coronavaccin komt eraan, maar kom jij wel aan de beurt?