De Amerikaanse medicijnenwaakhond FDA heeft het coronavaccin van Pfizer en BioNTech vrijdag (lokale tijd) via een noodtraject versneld goedgekeurd, zo laat de FDA weten in een verklaring op de website.

Met de goedkeuring van de FDA kan de Amerikaanse overheid het vaccin direct gaan verspreiden. De eerste mensen worden waarschijnlijk begin volgende week ingeënt.

In de komende week komen 2,9 miljoen doses het land binnen. Zorgmedewerkers en langdurig zieke ouderen zullen als eersten het vaccin krijgen. De Verenigde Staten hebben in totaal 100 miljoen doses besteld.

De FDA heeft het vaccin via een noodtraject versneld goedgekeurd. De VS is wereldwijd het zwaarst door het coronavirus getroffen land, met bijna zestien miljoen besmettingen en ruim 294.000 doden.

In een video op Twitter noemde de Amerikaanse president Donald Trump de goedkeuring van het vaccin "een wonder". Hij denkt dat de eerste inenting al binnen 24 uur kan plaatsvinden.

EU keurde vaccin van Pfizer en BioNTech nog niet goed

Groot-Brittannië, Bahrein en Canada hebben het vaccin al eerder toegestaan. De Britten zijn deze week begonnen met het toedienen van de eerste vaccins.

Het Europese medicijnagentschap (EMA) is nog bezig met de beoordeling van de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. Het EMA zegt uiterlijk 29 december te beoordelen of het vaccin van Pfizer kan worden goedgekeurd, mits de aanvraag goed verloopt. Het vaccin van Moderna wordt uiterlijk 12 januari goed- of afgekeurd.

Waarom het Pfizer-vaccin voor een andere vaccinatiestrategie zorgt
83
Waarom het Pfizer-vaccin voor een andere vaccinatiestrategie zorgt

Volg de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog.