Een groep leden van twee jaarclubs van de Groningse studentenvereniging Vindicat heeft zich tijdens een rit in een feestbus niet aan de coronamaatregelen gehouden, zo bevestigt voorzitter Wessel Griezen donderdag in gesprek met regionale media. Op beelden valt te zien hoe de inzittenden geen mondkapje dragen, geen afstand houden, dansen en schreeuwen.

De organisatie van de feestbus weigert in gesprek met RTV Noord en Het Dagblad van het Noorden te bevestigen dat het om leden van Vindicat gaat. Woordvoerder Deon Sonnemans erkent slechts dat er tijdens een reis met studenten "coronaregels niet zijn nageleefd".

Normaliter zouden gezondheidsverklaringen opgevraagd worden en moeten inzittenden mondkapjes dragen. Sonnemans vermoedt dat het gaat om "een losstaand incident".

RTV Noord schrijft dat sommige leden lachgas gebruikten in de bus. De video van de dansende mensen in de feestbus is ook in het bezit van de redactie van NU.nl. De tipgever van de video vertelt in gesprek met de regionale media over de ritten in de feestbus dat "het al maanden zo gaat".

Vindicat-leden negeren coronaregels in feestbus
14
Vindicat-leden negeren coronaregels in feestbus

Vindicat veroordeelt gedrag: 'Dit keuren wij af'

Een mannenjaarclub en een vrouwenjaarclub van het Groninger Studentencorps Vindicat zijn voor de rest van het verenigingsjaar geschorst. Het ging om een groep van tussen de dertig en veertig leden die deelnam aan het feestje in de bus.

Vindicat-voorzitter Griezen veroordeelt het gedrag van "sommige leden van zijn vereniging". Hij benadrukt dat de jaarclubs dit zelf hadden georganiseerd en dat het feestje niet uitging van de vereniging. "Ik kan er niet bij waarom je dit zou doen", aldus Giezen. De clubs zijn voor een jaar uitgesloten van activiteiten op de sociëteit.

De Groningse burgemeester Koen Schuiling reageert op de beelden in gesprek met de omroep. "Ik spreek mijn zorg erover uit en wijs de jongeren in kwestie op hun verantwoordelijkheid. We moeten de uitkomsten van het onderzoek afwachten."

Volgens de woordvoerder van de burgemeester is er sprake van een "oerdomme actie", die vermoedelijk niet van de vereniging is uitgegaan. "Net als dat de burgemeester niet alle inwoners aan een touwtje heeft, geldt dat ook voor de Senaat van Vindicat, die heeft niet alle leden aan een touwtje."

Er wordt contact gezocht met de busmaatschappij uit Friesland en met Vindicat zelf. De woordvoerder wil niet vooruitlopen op mogelijke sancties.