Het RIVM meldt donderdag 5.641 nieuwe positieve coronatests. Dat zijn er fors meer dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (5.016). Daarnaast zijn 61 coronagerelateerde sterfgevallen geregistreerd.

NU.nl kijkt naar het gemiddelde cijfer van de laatste zeven dagen, omdat de schommeling van de cijfers voor experts van het RIVM en het Outbreak Management Team (OMT) een reden was om versoepelingen in december af te raden.

Deskundigen van het RIVM meldden vorige week in gesprek met NU.nl dat zij de ingezette daling van de coronacijfers zagen stagneren. Uit cijfers van het instituut blijkt dat in de afgelopen week op vier dagen een groter aantal positieve tests werd gemeld dan het voortschrijdende gemiddelde.

Donderdag is het aantal voor de tweede dag op rij groter dan het gemiddelde van de laatste zeven dagen. Woensdag werden 4.942 positieve coronatests gemeld, een lichte stijging ten opzichte van het toenmalige daggemiddelde (4.850).

Daggemiddelden van de afgelopen week

  • Vrijdag 27 november: 5.101
  • Zaterdag 28 november: 5.110
  • Zondag 29 november: 4.906
  • Maandag 30 november: 4.610
  • Dinsdag 1 december: 4.825
  • Woensdag 2 december: 4.850
  • Donderdag 3 december: 5.016

Totale aantal coronapatiënten in het ziekenhuis

© NU.nl/LocalFocus

De Jonge wil vanaf 4 januari kwetsbare groepen laten vaccineren

Woensdag kondigde het Verenigd Koninkrijk een grote vaccinatiecampagne aan. De Britse gezondheidsautoriteiten hebben het veelbelovende vaccin van Pfizer en BioNTech goedgekeurd en wil vanaf volgende week de eerste kwetsbare groepen inenten.

Nederland wacht op goedkeuring van het Europees Medicijnagentschap (EMA). Volgens minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) kunnen mogelijk vanaf 4 januari de eerste kwetsbare groepen in Nederland gevaccineerd worden.

De bewindsman ging er eerder van uit dat de huidige gedeeltelijke lockdown ook na half januari blijft gelden. Op 8 december neemt het kabinet een definitief besluit over welke coronaregels tijdens de feestdagen gelden.

Het coronavaccin komt eraan, maar kom jij wel aan de beurt?
252
Het coronavaccin komt eraan, maar kom jij wel aan de beurt?

Volg de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog.