De winkels in het centrum van Rotterdam moeten aanstaande vrijdag, een dag voor Sinterklaas, om 18.00 uur dicht. Daarmee vervalt de koopavond. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb hoopt dat het door de vroegere sluiting aan het einde van de dag minder druk in de winkelgebieden zal zijn, zei hij donderdag.

De Rotterdamse gemeenteraad zei niets in de maatregel te zien en heeft de burgemeester gevraagd het besluit te heroverwegen. Aboutaleb weigert dat.

"We hebben de massaliteit waarmee jongeren op Black Friday naar het centrum van de stad kwamen niet goed ingeschat", aldus Aboutaleb. Volgens hem was de jeugd in groten getale aanwezig "om vertier te zoeken".

De jongeren werden baldadig en staken vuurwerk af. Na overleg met de politie besloot de burgemeester de winkels op Black Friday (27 november) eerder te sluiten.

De Rotterdamse burgemeester zal mensen in een video aansporen eerder op de dag hun inkopen te doen of naar winkels buiten het centrum te gaan. Hij wijst erop dat parkeergarages in het centrum in de daluren een gereduceerd tarief rekenen.

In het afgelopen weekend was het ook in Eindhoven en Dordrecht te druk, waardoor ook daar winkels eerder dicht moesten. Amsterdam en een aantal andere gemeenten riepen gedurende de dag op niet meer naar het centrum te komen.

Winkeliers: Openingstijden juist oprekken om drukte te voorkomen

Winkeliers in het centrum van Rotterdam hadden juist ingezet op het oprekken van de openingstijden om de drukte te spreiden. Dat heeft Urban Department Store (UDS) Rotterdam, een samenwerking van winkeliers, horeca en vastgoedondernemers in de binnenstad, laten weten in een reactie op het besluit van de burgemeester.

UDS Rotterdam stelt voor de winkels elke dag om 19.00 uur te sluiten, zodat consumenten weten waar ze aan toe zijn. Het is bij de winkeliers niet bekend of Aboutaleb ze een compensatie in het vooruitzicht zal stellen.

Drone roept winkelend publiek op naar huis te gaan in Rotterdam
55
Drone roept winkelend publiek op naar huis te gaan in Rotterdam