Huisartsen kunnen niet ingaan op het verzoek om een briefje waarin ze bevestigen dat hun patiënt om medische redenen geen mondkapje kan dragen, zegt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) donderdag.

"Er is een richtlijn die zegt dat je aan je eigen patiënten geen medische verklaringen mag meegeven", zegt een woordvoerder na berichtgeving door het AD. "Dat zou namelijk de relatie tussen patiënt en arts onder druk kunnen zetten." De vele telefoontjes leiden af van de patiëntenzorg en geven "een hoop onrust".

Andere oplossingen hebben de voorkeur. Mensen die vanwege een aandoening vrijgesteld willen worden van de mondkapjesplicht, kunnen zelf een verklaring invullen en meenemen als ze de deur uitgaan. Die verklaring is te vinden op de website van zorgkenniscentrum Vilans en geldt als bewijsmiddel.

Sinds 1 december geldt in alle openbare binnenruimten een mondkapjesplicht voor iedereen vanaf dertien jaar. Daarmee wil de overheid de verspreiding van het coronavirus tegengaan. Een overtreding van de regel kan een boete van 95 euro opleveren.

Sommige mensen kunnen vanwege bijvoorbeeld een ziekte of psychische aandoening geen mondkapje dragen. Zij hoeven niet aan de mondkapjesplicht te voldoen, maar moeten bij een controle wel aannemelijk kunnen maken dat ze geen mondmasker kunnen dragen.

Op de website van de Rijksoverheid staan diverse opties, waaronder "een briefje van de (huis)arts, behandelaar of instelling" en de verklaring die de voorkeur heeft van de LHV. Het ministerie van Volksgezondheid heeft overlegd met het LHV en zal expliciet op de website zetten dat (huis)artsen geen medische verklaring kunnen geven, aldus een woordvoerder van het ministerie aan NU.nl.

Patiënten kunnen ook een zogeheten faceshield dragen of een hulpmiddel of medicijn laten zien. Het kabinet heeft controleurs gevraagd "redelijk om te gaan met deze groep mensen".

Zo voorkom je dat je bril beslaat als je een mondkapje ophebt
225
Zo voorkom je dat je bril beslaat als je een mondkapje ophebt