Mogelijk duizenden Nederlanders lopen rond met een ziekte die als gevolg van de coronapandemie niet is ontdekt. Na de eerste coronagolf is geen inhaalslag in het aantal diagnoses gemaakt, blijkt donderdag uit nieuwe gegevens van de Nederlandse Vereniging voor Pathologie (NVVP).

Pathologen noemen de cijfers "alarmerend", omdat mogelijk duizenden mensen zonder dat ze het weten een ziekte hebben. Zo'n ziekte kan ernstig en kwaadaardig zijn.

"Voor een aanzienlijk deel van deze patiënten bestaat een goede behandeloptie, mits behandeling niet te lang wordt uitgesteld", zegt NVVP-voorzitter Jos Bart. Bij verder uitstel kan echter "aanzienlijke gezondheidsschade" ontstaan.

Begin dit jaar werden minder diagnoses gesteld, doordat huisartsen en ziekenhuizen de reguliere zorg vanwege de uitbraak van COVID-19 moesten afschalen. Ook werden toen de bevolkingsonderzoeken naar baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker tijdelijk stopgezet.

15 procent minder diagnoses

Deze situatie leidde tot 15 procent minder diagnoses dan in de vijf voorgaande jaren. De achterstand is het grootst (25 procent) bij ziekten die met bevolkingsonderzoeken worden opgespoord. Het gaat om achterstanden bij kinderen en volwassenen.

De NVVP hoopte dat in de maanden na de eerste golf een inhaalslag zou worden gemaakt. "Maar na de eerste golf is een traag herstel opgetreden tot een normaal niveau", zegt Bart. "Daarna kwam de tweede golf. De achterstanden zijn nooit ingelopen."