Het RIVM meldt woensdag 4.942 nieuwe positieve coronatests. Dat zijn er iets meer dan het gemiddelde van de afgelopen week (4.850). Daarnaast zijn nog eens 66 coronagerelateerde sterfgevallen geregistreerd.

NU.nl kijkt naar het gemiddelde cijfer van de laatste zeven dagen, omdat de schommeling van de cijfers voor experts van het RIVM en het Outbreak Management Team (OMT) een reden was om versoepelingen in december af te raden.

Op maandag en dinsdag waren de daggemiddelden respectievelijk 4.610 en 4.825.

Daggemiddelden van afgelopen week

  • Donderdag 26 november: 5.164
  • Vrijdag 27 november: 5.101
  • Zaterdag 28 november: 5.110
  • Zondag 29 november: 4.906
  • Maandag 30 november: 4.610
  • Dinsdag 1 december: 4.825
  • Woensdag 2 december: 4.850

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen daalde woensdag opnieuw. Er liggen momenteel 1.606 patiënten met corona in de ziekenhuizen, 77 minder dan op dinsdag. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de intensivecareafdelingen liggen 475 mensen met COVID-19, 3 minder dan de voorgaande dag. Door de aanhoudende drukte in ziekenhuizen zijn in het afgelopen etmaal achttien patiënten overgebracht naar andere ziekenhuizen, onder wie vier ic-patiënten.

Aantal positieve coronatests iets gedaald ten opzichte van vorige week

Het RIVM meldde dinsdag dat er de afgelopen week iets minder coronatests (33.949) zijn gemeld dat een week eerder (36.931). Het is de vijfde daling op weekbasis op rij.

Ook het percentage positieve tests is ten opzichte van de week ervoor afgenomen. Het gaat om een aandeel van 11 procent, tegenover 12 en 13,8 procent in de twee voorgaande weken.

Het reproductiegetal (R) is deze week gelijk gebleven, namelijk 1,02. Dit betekent dat 100 mensen met het coronavirus samen 102 anderen besmetten.

Het coronavaccin komt eraan, maar kom jij wel aan de beurt?
252
Het coronavaccin komt eraan, maar kom jij wel aan de beurt?

Volgende week besluit over regels tijdens feestdagen

Het kabinet neemt op 8 december een besluit over de coronaregels die tijdens de feestdagen zullen gelden. Premier Mark Rutte zei vorige week vrijdag dat de cijfers weinig "comfort" boden, maar zei ook dat het te vroeg was om versoepelingen uit te sluiten.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei dinsdag dat, als alles meezit, in de eerste week van januari de eerste mensen in Nederland ingeënt worden tegen COVID-19. Omdat het Europees Medicijnagentschap (EMA) nog een coronavaccin moet goedkeuren, houdt De Jonge wel een slag om de arm.

De Jonge zei vorige week dat de gedeeltelijke lockdown waarschijnlijk ook na half januari blijft gelden. Het RIVM en het OMT adviseerden eerder al zeker tot medio januari geen maatregelen te versoepelen.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog.