Het Verenigd Koninkrijk heeft woensdag als eerste land het coronavaccin van Pfizer en BioNTech goedgekeurd voor noodgebruik. Het vaccin moet vanaf volgende week beschikbaar zijn.

De Britse regering heeft de aanbeveling van de medicijnautoriteiten over het gebruik van het desbetreffende vaccin overgenomen. Daarmee is het Verenigd Koninkrijk tevens het eerste westerse land dat een coronavaccin heeft goedgekeurd.

De Britten hebben 40 miljoen doses besteld. Daarmee kunnen twintig miljoen mensen worden ingeënt. Het Verenigd Koninkrijk heeft ongeveer 66 miljoen inwoners. De eerste 800.000 doses worden in de komende dagen geleverd.

De Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock zegt dat het vaccinatieprogramma begin volgende week van start gaat. De eerste doses gaan naar de kwetsbaarste personen. Een groot deel van hen wordt volgend jaar ingeënt.

Farmaceut Pfizer noemt de goedkeuring een historisch moment in de strijd tegen het coronavirus. Volgens de laatste gedeelde onderzoeksresultaten heeft het vaccin een effectiviteit van 95 procent en is het in 94 procent van de gevallen succesvol bij 65-plussers.

Zo moet het Pfizer-vaccin het coronavirus in je lichaam bestrijden
59
Zo moet het Pfizer-vaccin het coronavirus in je lichaam bestrijden

EMA nog bezig met beoordeling van vaccins

De medicijnautoriteiten in het Verenigd Koninkrijk kijken momenteel ook naar het coronavaccin van AstraZeneca en de University of Oxford. De Britse premier Boris Johnson sprak enkele dagen geleden nog de hoop uit dat beide vaccins voor de feestdagen worden goedgekeurd.

Het Europees Medicijnagentschap (EMA) is nog bezig met de beoordeling van de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. Het EMA zegt uiterlijk 29 december te beoordelen of het vaccin van Pfizer kan worden goedgekeurd, mits de aanvraag goed verloopt. Het vaccin van Moderna wordt uiterlijk 12 januari goed- of afgekeurd.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog.