Frankrijk heeft de reparatiekosten betaald van meer dan een miljoen kapotte fietsen in het land. Fransen kunnen als onderdeel van de coronamaatregelen een bijdrage van 50 euro aanvragen voor de reparatie van hun tweewieler, omdat de regering wil dat minder mensen gebruikmaken van het openbaar vervoer.

De komst van de subsidie werd aangekondigd na de eerste lockdown in het voorjaar. Vanwege de tweede lockdown, die afgelopen weekend is versoepeld, wordt de subsidieregeling verlengd tot eind maart.

De regering wil dat meer mensen de fiets als vervoersmiddel gaan gebruiken, zegt milieuminister Barbara Pompili. Van de mensen die afgelopen jaar al gebruik hebben gemaakt van de subsidieregeling, gebruikte ongeveer de helft voorheen nauwelijks hun fiets.

Ongeveer drie op de honderd Fransen gebruiken hun fiets dagelijks. De regering hoopt dit aantal te verdriedubbelen, zodat minder mensen gebruikmaken van het openbaar vervoer. In de praktijk blijkt het lastig om in bijvoorbeeld metro's voldoende afstand te houden. Meerdere steden creëerden vanwege de pandemie extra fietspaden.

Frankrijk telt volgens de Franse fietsersbond 25 tot 40 miljoen fietsen, waarvan zo'n 15 miljoen in slechte staat verkeren. De voorzitter omschrijft de subsidieregeling "als een geweldige manier om oude fietsen weer op de weg te krijgen", zeker nu de vraag naar nieuwe fietsen wereldwijd is toegenomen.