Het RIVM meldt maandag 4.610 nieuwe positieve coronatests. Dat zijn er minder dan het gemiddelde van de afgelopen week (4.912). Daarnaast zijn nog eens 29 coronagerelateerde sterfgevallen geregistreerd.

NU.nl kijkt naar het gemiddelde cijfer van de laatste zeven dagen, omdat de schommeling van de cijfers voor experts van het RIVM en het Outbreak Management Team (OMT) een reden was om versoepelingen in december af te raden.

Op zondag en zaterdag waren de daggemiddelden respectievelijk 4.906 en 5.110. Het RIVM publiceert dinsdag zoals gebruikelijk een weekupdate met daarin een toelichting op de ontwikkeling van de coronacijfers.

Momenteel liggen 1.721 coronapatiënten in het ziekenhuis, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 21 meer dan zondag. Het is de eerste stijging binnen een week.

Er zijn 134 ziekenhuisopnames gemeld. Omdat op de reguliere afdeling meer coronapatiënten zijn opgenomen dan ontslagen, stijgt de bezetting met 46 naar 1.240. Er zijn achttien coronapatiënten opgenomen op de intensive care (ic). Op de ic's daalt het aantal coronapatiënten met 25 naar 481.

Het coronavaccin komt eraan, maar kom jij wel aan de beurt?
252
Het coronavaccin komt eraan, maar kom jij wel aan de beurt?

Volgende week besluit over regels tijdens feestdagen

Het kabinet neemt op 8 december een besluit over de coronaregels die tijdens de feestdagen zullen gelden. Premier Mark Rutte zei vrijdag dat de cijfers op dit moment weinig "comfort" bieden, maar zei ook dat het te vroeg is om versoepelingen uit te sluiten.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei vorige week dat de gedeeltelijke lockdown waarschijnlijk ook na half januari blijft gelden. Het RIVM en het OMT adviseerden eerder al om zeker tot medio januari geen maatregelen te versoepelen.