Bij het RIVM zijn de afgelopen 24 uur 5.609 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn ongeveer zevenhonderd tests meer dan het daggemiddelde van de afgelopen week (4.906).

Omdat de dagelijkse cijfers erg kunnen fluctueren, kijkt NU.nl naar het gemiddelde van de laatste zeven dagen. Op dit moment lijkt er geen trend zichtbaar. De instabiliteit van de cijfers was voor experts van het RIVM en het Outbreak Management Team (OMT) een reden om versoepelingen in december af te raden.

Er zijn zondag 1.110 positieve tests meer gemeld dan zaterdag (4.499). In totaal telt Nederland nu meer dan een half miljoen positieve coronatests.

Zondag steeg het aantal geregistreerde sterfgevallen met 25. Dat wil overigens niet zeggen dat al deze COVID-19-patiënten in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Informatie wordt soms met wat vertraging aan het RIVM doorgegeven.

In totaal liggen er momenteel zeventienhonderd coronapatiënten in het ziekenhuis, elf minder dan de vorige dag. Deze bezetting daalt nu al licht voor de zesde dag op rij, blijkt zondag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de intensive cares (ic's) liggen 506 coronapatiënten, 5 minder dan zaterdag.

Totale aantal coronapatiënten in het ziekenhuis

© NU.nl/LocalFocus

Lockdown duurt mogelijk tot half januari

Begin volgende week vraagt het kabinet weer advies aan het OMT over mogelijke versoepelingen in december. Op 8 december neemt het kabinet een besluit over welke maatregelen tijdens de feestdagen zullen gelden.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) temperde de verwachtingen hierover eerder wel. Hij verwacht dat de gedeeltelijke lockdown ook na medio januari van kracht zal zijn.

De huidige cijfers bieden ook volgens premier Mark Rutte nog niet het "comfort" om te kunnen zeggen dat we richting versoepelingen gaan in december, zei hij vrijdag bij een persconferentie na afloop van de ministerraad. Hij vindt het echter nog te vroeg om versoepelingen uit te sluiten. "Het is ook goed om nog maar even te kijken hoe het de komende dagen verdergaat", aldus Rutte.

Aantal positieve coronatesten per 100.000 inwoners per leeftijdsgroep

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus
Ontstaat met het coronavaccin groepsimmuniteit?
127
Ontstaat met het coronavaccin groepsimmuniteit?

Dit moet je óók weten over het virus: