Het afgelopen etmaal zijn er 4.499 meldingen van positieve coronatests binnengekomen bij het RIVM, blijkt uit cijfers van het instituut. Dat is ruim zeshonderd tests minder dan het daggemiddelde (5.110) van de afgelopen week.

NU.nl kijkt naar het gemiddelde van de laatste zeven dagen, omdat de cijfers van dag tot dag erg kunnen fluctueren. De instabiliteit van de cijfers was voor experts van het RIVM en het Outbreak Management Team (OMT) een reden om versoepelingen in december af te raden.

De huidige cijfers bieden nog niet het "comfort" om te kunnen zeggen dat we richting versoepelingen gaan in december, zei premier Mark Rutte vrijdag bij een persconferentie na afloop van de ministerraad. Maar hij vindt het nog te vroeg om versoepelingen uit te sluiten.

"Het is ook goed om nog maar even te kijken hoe het de komende dagen verder gaat", aldus Rutte tegen de aanwezige verslaggevers.

In totaal liggen er momenteel 1.711 coronapatiënten in het ziekenhuis, 58 minder dan de vorige dag. Deze bezetting daalt nu al licht voor de vijfde dag op een rij, blijkt uit zaterdag cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Ook de bezetting op de intensive cares (ic) is voor de derde dag op een rij gedaald. Daar liggen momenteel 511 coronapatiënten, zeven minder dan een dag eerder. Wel zijn er het afgelopen etmaal negentien nieuwe coronapatiënten op de ic's opgenomen. Inclusief non-coronapatiënten bedraagt de totale ic-bezetting 994, 37 minder dan een dag eerder.

Bezetting buiten ic (1.200) daalt ook

Buiten de intensive cares liggen 1.200 coronapatiënten op de verpleegafdeling. Dat is 51 minder dan een dag eerder. Het afgelopen etmaal zijn er 166 nieuwe coronapatiënten op buiten de ic's opgenomen.

De afgelopen 24 uur zijn er zeven patiënten verplaatst tussen de regio's, waarvan twee ic-patiënten.

In totaal telt Nederland nu meer dan een half miljoen positieve coronatests. Het dodental nadert langzamerhand de tienduizend: zo'n 9.200 coronapatiënten in Nederland zijn overleden.

Zaterdag steeg dat aantal met 59. Dat wil overigens niet zeggen dat al deze COVID-19-patiënten in de afgelopen 24 uur zijn overleden.

Lockdown duurt mogelijk tot half januari

Begin volgende week vraagt het kabinet weer advies aan het OMT over mogelijke versoepelingen in december. Op 8 december neemt het kabinet een besluit over welke maatregelen tijdens de feestdagen zullen gelden.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) temperde de verwachtingen hierover eerder wel. Hij verwacht dat de gedeeltelijke lockdown ook na medio januari van kracht zal zijn.

Ontstaat met het coronavaccin groepsimmuniteit?
127
Ontstaat met het coronavaccin groepsimmuniteit?

Dit moet je óók weten over het virus: