De Engelse tak van de Britse nationale gezondheidsdienst NHS heeft de ziekenhuizen gemeld dat ze vanaf 7 december kunnen beschikken over coronavaccins die ontwikkeld en geproduceerd zijn door Pfizer/BioNTech. Ook is de ziekenhuizen gevraagd zich voor te bereiden op de toediening van de vaccins, schrijft The Guardian vrijdag.

Mogelijk arriveren de eerste doses op 7 december. Er zou dan volgens de NHS enkele dagen later begonnen kunnen worden met vaccineren. Medisch personeel komt dan als eerste in aanmerking voor toediening. Mensen van tachtig jaar en ouder en bewoners van zorginstellingen zouden daarna aan de beurt zijn.

De Britse regering had in september bepaald dat de bewoners en het personeel van verzorgingscentra als eerste een prik zouden krijgen. "Als het NHS-personeel als eerste aan de beurt is, beschouwen we dat als verraad", zei een woordvoerder namens de zorgmanagers.

Door de aard van het vaccin zal waarschijnlijk worden afgeweken van deze prioriteitenlijst. Deskundigen zijn van mening dat het Pfizer-vaccin vanwege de samenstelling instabiel raakt en zijn effectiviteit verliest als het te vaak wordt vervoerd.

Als het vaccin in de Engelse ziekenhuizen komt, is het al twee keer vervoerd: eerst vanuit de fabriek in België naar een distributiecentrum in Engeland en van daaruit naar de ziekenhuizen. "Daarna moeten we het binnen vijf dagen verwerken, anders is de houdbaarheidsdatum verstreken", aldus een ziekenhuisdirecteur tegen The Guardian.

De Verenigde Staten verwachten ook in de loop van december de eerste Amerikanen met een coronavaccin in te enten. Het plan is om vaccins binnen 24 uur na goedkeuring naar de inentingsplekken te laten brengen door de Amerikaanse medicijndienst FDA, aldus de immunoloog die operatie 'Warp Speed' leidt. Hij hoopt dat "misschien op 11 of 12 december" kan worden begonnen met inenten.

RIVM: Start vaccinatie 'waarschijnlijk niet' voor einde van het jaar

De kans is klein dat nog voor het einde van dit jaar de eerste Nederlanders zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat zei de programmadirecteur voor de coronavaccinatie van het RIVM, Jaap van Delden, afgelopen woensdag.

Het is "zoals het er nu uitziet niet waarschijnlijk, maar het is ook niet onmogelijk. We doen er alles aan, maar we hebben onvoldoende informatie om te zeggen of het nog dit jaar lukt. Niet alle stappen kunnen we zelf aansturen", aldus Van Delden.

Hij zegt niet de indruk te hebben dat Nederland achterloopt bij de buurlanden. Een vaccin moet eerst worden toegelaten tot de markt, daarna moet de levering worden vrijgegeven en uiteindelijk volgt de levering zelf. "Alle Europese landen zullen een vaccin pas inzetten als dat geregistreerd is", aldus Van Delden.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog.