Duitsland heeft de grens van een miljoen positieve coronatests gepasseerd, blijkt uit de nieuwste cijfers van het Robert Koch-Insti­tut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM. Daarnaast zijn er 426 sterfgevallen gemeld, een dagrecord voor het land.

Het aantal nieuwe positieve tests is voor de vierde dag op rij gestegen. Het verschil tussen donderdag en vrijdag is echter kleiner dan tussen de dagen daarvoor.

Het RKI meldt vrijdag 22.805 nieuwe besmettingen, ruim 500 meer dan een etmaal eerder. Woensdag ging het om ongeveer 18.500 nieuwe besmettingen en dinsdag waren het er 13.500. In de drie dagen daarvoor was het aantal nieuwe besmettingen elke dag juist fors gedaald.

In het afgelopen etmaal zijn in Duitsland 426 meldingen binnengekomen van coronagerelateerde sterfgevallen. Een dag eerder werden 389 overlijdens geregistreerd. Het totale officiële dodental als gevolg van het longvirus staat er tot nu toe op 15.586.

Voorlopig geen versoepelingen in zicht

De besmettingscijfers groeien niet meer exponentieel, maar de ontwikkeling van de cijfers is volgens de Duitse bondskanselier Merkel nog niet positief genoeg. Het lijkt erop dat Duitsland het plateau heeft bereikt.

Merkel ziet geen aanleiding om de coronamaatregelen te versoepelen. Er geldt sinds begin november een gedeeltelijke lockdown. Onder meer cafés, restaurants, theaters en sportscholen zijn dicht. De beperkingen gelden tot 20 december, maar worden volgens Merkel waarschijnlijk verlengd tot begin januari.

Nu mogen maximaal tien personen samenkomen, maar dat wordt vanaf 1 december vijf personen. In de meeste Duitse staten wordt de halvering van de maximale groepsgrootte rond Kerstmis tijdelijk teruggedraaid. Wel worden mensen opgeroepen een week voor de familiebezoeken sociaal contact te vermijden.