Nederland is de grens van een half miljoen positieve coronatests gepasseerd, blijkt donderdag uit data van het RIVM. Binnen een etmaal werden ruim 4.500 nieuwe positieve coronatests geregistreerd, flink minder dan het gemiddelde van de afgelopen week (5.164).

Het aantal nieuwe gevallen is kleiner dan dat van woensdag (4.947) en groter dan dat van dinsdag (3.979). De fluctuaties van de cijfers waren voor het Outbreak Management Team (OMT) een reden om het kabinet te adviseren geen versoepelingen door te voeren in december.

In totaal zijn nu 503.123 positieve coronatests geregistreerd. Nederland leek die mijlpaal enkele weken geleden al te passeren, maar diverse maatregelen zorgden voor een scherpe daling van het aantal nieuwe gevallen.

De daling is volgens experts inmiddels gestagneerd. Een woordvoerder van het RIVM zegt tegen NU.nl dat het aantal nieuwe positieve tests "veel langzamer" daalt dan gehoopt. Dat nu drie dagen op rij minder dan vijfduizend nieuwe gevallen zijn gemeld, noemt de woordvoerder een lichtpuntje.

Versoepeling in december volgens RIVM 'niet verantwoord'

Het RIVM noemde het eerder "niet verantwoord" om de maatregelen in december al te versoepelen. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) sloot zich daar dinsdag bij aan en meldde dat de gedeeltelijke lockdown vermoedelijk ook na medio januari van kracht blijft.

Het voornemen van het kabinet om de coronamaatregelen voor de kerstdagen te versoepelen, is volgens hem op losse schroeven komen te staan. Het kabinet neemt op 8 december een definitief besluit over de maatregelen die tijdens de feestdagen zullen gelden.

Stijging reproductiegetal is een reden tot zorg

De stijging van het zogenoemde reproductiegetal (R) is een reden tot zorg. Uit data van het RIVM bleek onlangs dat de R opnieuw boven de 1 is gestegen. Dat duidt op een snellere verspreiding van het coronavirus.

Momenteel zouden 100 mensen met het coronavirus gemiddeld 102 anderen besmetten. Vorige week was nog sprake van een R van 0,89.