De politierechter heeft woensdag cel- en taakstraffen opgelegd aan zes relschoppers die op 21 juni tijdens een demonstratie tegen coronamaatregelen in Den Haag de politie en ME belaagden. De rechter in Den Haag omschrijft de uit de hand gelopen demonstratie als een veldslag en een straatoorlog.

Bij de politierechter staan woensdag en donderdag in totaal dertien verdachten terecht.

Gregor K. (34) uit Den Haag kreeg woensdag de hoogste straf opgelegd. De man werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie maanden, waarvan een maand voorwaardelijk, omdat hij een karatetrap tegen het schild van een vrouwelijke ME'er gaf. De trap was te zien op camerabeelden. K. bekent te hebben getrapt. "Dat vind ik spijtig", zei hij.

Op andere beelden is te zien dat de mannen rennend een aanhoudingseenheid van de politie bestormen. Die moest vanwege de aanstormende menigte een arrestatie afbreken.

De politierechter legde de overige zes verdachten taakstraffen van 60 tot 180 uur op, aangevuld met een voorwaardelijke gevangenisstraf als het geweld op agenten gericht was. Onder hen was bijvoorbeeld de twintigjarige Leon den H. uit Rotterdam, die een bierblikje richting de agenten gooide.

Alle straffen vielen lager uit dan de strafeisen van de officier van justitie. Donderdag en volgende week staan opnieuw verdachten terecht, onder wie een man die een gevallen politieagent tegen het hoofd zou hebben geschopt.

De demonstratie op 21 juni werd verboden, maar er kwamen alsnog mensen naar het Malieveld. Demonstranten gooiden stenen en rookbommen naar de politie. Tijdens de ongeregeldheden werden in totaal 425 mensen gearresteerd.

Relschoppers op de vuist met ME in Den Haag
70
Relschoppers op de vuist met ME in Den Haag