Als de daling van het aantal besmettingen niet in een harder tempo doorzet, dan ziet het ernaar uit dat de gedeeltelijke lockdown ook na half januari van kracht zal blijven. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) verwacht dat het echt nog wel een tijd zal duren voordat de besmettingen op het niveau zijn waar volgens de routekaart gedacht kan worden aan versoepelingen.

"Je moet ervan uitgaan dat het echt wel langer gaat duren dan half januari", zei de minister dinsdag na afloop van het vragenuur. "Je kunt nu zeggen dat de remweg gewoon langer is."

De Jonge wijst op de wekelijkse coronacijfers van het RIVM, waaruit blijkt dat het R-getal weer boven de 1 is gestegen. Tegelijkertijd stagneert de daling van het aantal positieve coronatests. "Over een hele week hebben we maar 715 minder besmettingen gehad, dat is niet in de buurt van goed genoeg."

Als de huidige trend zich op deze manier doorzet, zal Nederland half januari niet op het versoepelingsniveau zitten. Versoepelingen zijn alleen mogelijk wanneer het eerst niveau bereikt is, zei minister De Jonge op de persconferentie van 17 november. "We hebben deze golf pas echt achter ons gelaten als we terug zijn op het eerste risiconiveau 'waakzaam' in deze routekaart." Dat zou het moment zijn "waarop we terug kunnen naar een pakket van maatregelen waarmee we de besmettingsgraad laag kunnen houden zodat we een derde golf kunnen voorkomen".

Het kabinet hoopt een uitzondering te maken door rond de Kerst iets coulanter te zijn, maar of dat gezien de huidige trend ook gaat gebeuren is nog maar zeer de vraag.

"Het ziet er niet goed uit. Het verruimen van mogelijkheden in december is op losse schroeven komen te staan", aldus de minister.

Kabinet kijkt naar verlenging van kerstvakantie

Het kabinet bepaalt op 8 december welke maatregelen tijdens de kerstdagen zullen gelden. Het RIVM en het Outbreak Management Team (OMT) adviseerden eerder al om zeker tot medio januari geen versoepeling door te voeren.

Mogelijk komt het kabinet op korte termijn juist met een aanscherping. De tijdelijke aanscherping van de lockdown (een beperking van de groepsgrootte en de sluiting van musea, theaters, pretparken en bioscopen) lijkt niet opnieuw uit de kast te worden getrokken.

Wel overweegt De Jonge de scholen rond Kerst langer gesloten te houden. "We hebben gezien dat dit in de herfstvakantie heeft gewerkt", aldus De Jonge, die benadrukt dat het kabinet daar nog geen besluit over heeft genomen. "Scholen moet je langer dichthouden als je echt niet anders kunt."

De coronacijfers in vijf grafieken

'We zijn er nog lang niet'

De minister hoopt dat Nederlanders het tij gezamenlijk opnieuw kunnen keren en ervoor kunnen zorgen dat het aantal nieuwe besmettingen weer hard gaat dalen. "De snelste manier om van de maatregelen af te komen, is je aan de maatregelen houden."

Hoewel het RIVM opnieuw een kleiner aantal nieuwe besmettingen ten opzichte van de voorgaande week meldde, is er volgens De Jonge geen reden tot optimisme. "Op korte termijn zullen we het zelf moeten doen, we zijn er echt nog lang niet."

De minister noemt de daling van het aantal ziekenhuis- en ic-opnames en het kleinere aantal dagelijkse positieve tests van deze week lichtpuntjes. Daarbij plaatst hij wel de kanttekening dat de dagelijkse hoeveelheid besmettingen verder moet dalen.

"We moeten kijken hoe en of deze daling doorzet", aldus de minister. "We waren goed op weg en dachten dat we in control waren. Maar als we Kerst samen willen doorbrengen, zullen we alles op alles moeten zetten."