Het Outbreak Management Team (OMT) raadt het kabinet aan om de coronamaatregelen niet te versoepelen in december, schrijft het OMT in een dinsdagavond gepubliceerd advies. De aanbevelingen lekten eerder op dinsdag al uit na berichtgeving van RTL Nieuws.

Ook vindt het OMT dat de mogelijkheid van een langere kerstvakantie voor scholieren onderzocht moet worden, omdat meer vrije dagen mogelijk bijdragen aan de verdere verlaging van het aantal nieuwe besmettingen. Daarnaast vindt het OMT dat restaurants medio december nog niet open kunnen.

Het gaat om een tussentijds advies van het OMT. Het kabinet heeft meermaals gezegd dat begin december wordt besloten welke maatregelen tijdens de feestdagen zullen gelden. Nog daarvoor wordt een nieuw OMT-advies verwacht.

Premier Mark Rutte zei afgelopen vrijdag al tijdens zijn wekelijkse persconferentie dat de coronacijfers er niet goed uitzien en dat meer vrijheid rond de feestdagen daardoor "lastig" wordt. De snelle daling van de cijfers is inmiddels afgevlakt. "Dit is niet hoe je het wil hebben", aldus Rutte vrijdag.

De gezondheidsexperts sluiten zich daarbij aan. De cijfers zouden "te instabiel" zijn en de druk op de zorg is onverminderd hoog.

Het RIVM meldde maandag 5.214 nieuwe positieve coronatests, een kleiner aantal dan het gemiddelde dagelijkse aantal besmettingen van vorige week (5.288). Later deze dinsdag publiceert het instituut cijfers die de volledige afgelopen week in kaart brengen.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog.