Coronavaccins kunnen heel snel worden goedgekeurd, mits de fabrikanten onderzoeksresultaten van hoge kwaliteit aanleveren, heeft een woordvoerder van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) maandag gezegd.

"Als alles perfect is en de aanvraag geen vragen oproept, kan het heel snel gaan", aldus de CBG-woordvoerder.

Samen met de andere medicijnautoriteiten van EU-landen moet het CBG een oordeel vellen over de toelating van vaccins.

Wetenschappers van nationale medicijnautoriteiten zitten samen in het Europese geneesmiddelenbeoordelingscomité CHMP van het Europees Medicijnagentschap (EMA) in Amsterdam. Zij wachten nog op de definitieve onderzoeksresultaten uit de derde en laatste onderzoeksfase. "De bal ligt bij de firma's. Wij wachten op hun data. Die zullen ze waarschijnlijk snel aanleveren", zei de woordvoerder van het CBG.

De farmaceutische bedrijven Moderna en Pfizer/BioNTech publiceerden vorige week veelbelovende resultaten uit de derde fase van hun onderzoeken.

AstraZeneca, dat samen met de University of Oxford een vaccin heeft ontwikkeld, voegde zich maandag bij de concurrenten. Het 'Oxford-vaccin' blijkt voor 90 procent effectief, mits mensen eerst een halve dosis krijgen en met een tweede prik op een later moment een volledige dosis. Zowel Moderna als Pfizer/BioNTech heeft een effectiviteit van rond de 95 procent gerapporteerd.

De beoordeling van de genoemde drie vaccins is in Europa al in oktober begonnen. Om tijd te besparen, begon het CHMP al aan de evaluatie van de eerste twee onderzoeksfases, terwijl de derde fase nog gaande was. Dat heet in vaktermen een rolling review.

Zo wordt de effectiviteit van een coronavaccin bepaald
74
Zo wordt de effectiviteit van een coronavaccin bepaald

'Veiligheid staat bovenaan'

EMA en CBG benadrukken dat de gebruikelijke strenge eisen qua kwaliteit, veiligheid en effectiviteit gelden zoals altijd. "Hoewel de nood voor een vaccin hoog is, blijft het belangrijk dat we het proces van beoordeling nauwkeurig uitvoeren. Daarbij staat veiligheid bovenaan", aldus het CBG.

Als de wetenschappers van het CHMP groen licht geven voor een vaccin, gaat de aanvraag naar de Europese Commissie, die het uiteindelijke besluit over toelating tot de Europese markt neemt. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zei vorige week dat over de vaccins van Pfizer en Moderna mogelijk al in de tweede helft van december een besluit kan vallen.

Binnen het Europese beoordelingscomité mogen experts uit alle EU-landen commentaar geven op de onderzoeksresultaten. Daarna beslissen ze samen over het te geven advies. Twee lidstaten spelen hierin een voortrekkersrol. Wetenschappers uit die landen coördineren de beoordeling. Wie dat zijn, wordt pas bekendgemaakt nadat het besluit is genomen, legde de woordvoerder van het CBG uit.