Gebedshuizen worden uitgezonderd van de mondkapjesplicht die vanaf 1 december gaat gelden in publieke binnenruimten, stations en luchthavens. Het dragen van niet-medische mondkapjes wordt ook verplicht bij contactberoepen en in een groot deel van het onderwijs.

Dat blijkt uit de regeling die het kabinet donderdag naar de Kamer heeft gestuurd. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen vanaf dertien jaar. De boete is vastgesteld op 95 euro. Voor kinderen tot zestien jaar gaat het om 38 euro.

Onder publieke binnenruimten vallen onder meer de publieke delen van overheidsgebouwen, winkels, theaters en horecagelegenheden. Als mensen een vaste zitplek hebben, in bijvoorbeeld een restaurant of theater, mag het mondkapje af als iemand zit. Als iemand opstaat om naar buiten of naar het toilet te gaan, moet het kapje weer op.

Dezelfde regels gelden voor onderwijsinstellingen in het voortgezet onderwijs, het mbo en het hoger onderwijs. Een onderwijzer die op een vaste plek voor de klas staat, hoeft ook geen kapje te dragen. Alleen in het basisonderwijs gaat geen mondkapjesplicht gelden.

Ook mondkapjesplicht bij contactberoepen

Ook mensen die een contactberoep uitoefenen, zoals kappers, rijinstructeurs en nagelstylisten, moeten een mondkapje gaan dragen. Hetzelfde geldt voor hun klanten. Uitzonderingen worden gemaakt als het werk met een kapje niet goed kan worden gedaan.

Ook voor sekswerkers en hun klanten wordt een uitzondering gemaakt, net als voor mensen die vanwege een ziekte of beperking geen mondkapje kunnen dragen. Voor zorginstellingen geldt de plicht niet, daar is het eigen beleid van de instelling over mondkapjes leidend.

De Tweede Kamer heeft nu een week om zich over de regeling te buigen. Als het parlement geen bezwaar maakt, kan de plicht op 1 december ingaan. De mondkapjesplicht geldt in eerste instantie voor drie maanden, maar kan daarna eventueel nog worden verlengd.

Het kabinet zag lange tijd geen heil in het gebruik van mondkapjes. Op aandringen van de Kamer kwam er eind september eerst een 'dringend advies' van het kabinet. Voor de plicht moest eerst de coronaspoedwet worden aangenomen door het parlement.