De coronacrisis heeft indirect grote gevolgen voor kinderen. Vooral in arme landen hebben miljoenen kinderen geen toegang meer tot onderwijs, gezondheidszorg, huisvesting en water, meldt UNICEF donderdag in een nieuw rapport.

Wereldwijd vindt een op de negen geregistreerde corona-infecties plaats bij kinderen tot twintig jaar oud, schrijft UNICEF. In Nederland is die verhouding ongeveer gelijk. De meeste kindbesmettingen in ons land vinden plaats bij vijftien- tot negentienjarigen (afgelopen week 8,2 procent).

Hoewel jongeren vaker milde klachten krijgen als ze besmet raken, worden ze volgens UNICEF-directeur Suzanne Laszlo vooral geraakt door alle indirecte gevolgen. De VN-organisatie onderzocht voor het rapport de impact van de coronacrisis op de levens van kinderen in 135 landen.

Ruim 150 miljoen kinderen hebben door de coronacrisis geen toegang meer tot voorzieningen als onderwijs en gezondheidszorg. Bovendien kregen kinderen en moeders in 65 van de 135 onderzochte landen minder zorg.

Kinderen in arme landen moeten schoolmaaltijden missen

Kinderen in armere gebieden zijn voor hun voeding afhankelijk van schoolmaaltijden. Doordat in veel landen de scholen nog gesloten zijn, misten ruim 265 miljoen kinderen in oktober hun maaltijd. Vooral in Afrika en Zuid-Azië is dit een groot probleem, meldt UNICEF.

De kinderrechtenorganisatie bracht een paar maanden geleden ook al een rapport naar buiten over het risico op ondervoeding bij kinderen. Inmiddels stelt UNICEF dat vijf tot zeven miljoen kinderen ondervoed zijn geraakt door de sociaal-economische crisis die is ontstaan door het coronavirus.

Het rapport werd uitgebracht in het kader van de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind.