Het kabinet wil reizigers die in Nederland aankomen uit een coronarisicogebied verplichten om aan te tonen dat zij negatief getest zijn op het coronavirus. Die test mag niet ouder zijn dan 48 uur. Dat schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) woensdag in een Kamerbrief.

De testplicht gaat ook gelden voor Nederlanders die in het buitenland op vakantie zijn geweest. Om de regeling af te dwingen is wel een aanpassing van de wet nodig. Het verplichten van een negatieve testverklaring kan daardoor pas op zijn vroegst in het voorjaar worden ingevoerd, verwacht de minister.

Dit moet het makkelijker maken voor mensen die voor een noodzakelijke reis uit risicogebieden naar Nederland reizen. Daarnaast wil De Jonge reizigers uit die gebieden vijf dagen na aankomst in Nederland laten testen. Dit gebeurt naar verwachting ook als ze geen klachten hebben die wijzen op het coronavirus.

Hoewel de regeling voor de meeste mensen nog even op zich laat wachten, kan de testverklaring wel al vanaf half december gevraagd worden voor een specifieke groep reizigers, stelt De Jonge. Het gaat om niet-Europese reizigers die zijn uitgezonderd van het inreisverbod van de Europese Unie.

Met een wijziging van dat verbod en de regels over vrij reizen tussen bepaalde Europese landen kan er al een verplichting worden geregeld voor deze groep. Vanaf half januari zouden ze zich kunnen laten testen na vijf dagen van aankomst.

Op die manier hoeven mensen voor wie het 'echt nodig' is om te reizen (dus niet voor vakantie of een familiebezoek) nadat ze in Nederland zijn gekomen minder lang in quarantaine. Door de regels op te stellen hoopt het kabinet dat dit kan, zonder dat reizigers uit risicogebieden het virus weer met zich meebrengen.

Zo werken de drie coronatesten in de snelteststraat
142
Zo werken de drie coronatesten in de snelteststraat