Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt zaterdag 6.689 nieuwe positieve coronatests. Dat zijn er minder dan vrijdag, toen het RIVM nog 7.272 nieuwe positieve tests meldde. Het gemiddelde aantal positieve tests van de afgelopen drie dagen (6.982) is ook kleiner dan dat van vrijdag en de twee dagen daarvoor (7.308).

Het RIVM meldt zaterdag ook 73 nieuwe coronagerelateerde sterfgevallen. Dat zijn er 45 minder dan vrijdag. Het gaat hierbij om de meldingen binnen een etmaal, wat overigens niet betekent dat deze coronapatiënten op dezelfde dag zijn overleden.

Gemiddeld aantal positieve tests over drie dagen

  • Zaterdag: 6.982 positieve tests
  • Vrijdag: 7.308 positieve tests
  • Donderdag: 7.476 positieve tests
  • Woensdag: 7.913  positieve tests
  • Dinsdag 8.274 positieve tests
  • Maandag: 8.961 positieve tests
  • Zondag: 9.906 positieve tests

Het aantal positieve tests per dag is berekend door het gemiddelde te nemen van het aantal positieve tests van die dag en de twee dagen ervoor. Het gemiddelde van maandag is berekend samen met de cijfers van zaterdag en zondag, het gemiddelde van zondag met de cijfers van vrijdag en zaterdag, et cetera.

Zestig minder coronapatiënten in ziekenhuizen

In ziekenhuizen liggen nu 2.384 COVID-patiënten, 61 minder dan vrijdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zaterdag. Van die 2.384 liggen er 602 op de intensive care, één minder dan vrijdag.

In het afgelopen etmaal zijn 21 patiënten tussen regio's verplaatst. Vier van hen worden op een ic-afdeling behandeld.

Maatregelen van oktober lijken bij te dragen aan daling

Afgelopen dinsdag werd duidelijk dat het aantal nieuwe positieve tests op weekbasis was afgenomen, voor het eerst in twee maanden tijd. Deze daling is volgens het RIVM echter nog niet groot genoeg.

Wel lijken de in oktober genomen maatregelen bij te dragen aan de afname van het aantal nieuwe besmettingen. Het is echter nog te vroeg om te zien of Nederland al over de piek van de tweede golf heen is. Aankomende dinsdag licht het RIVM de cijfers weer toe tijdens de wekelijkse update over het coronavirus.