Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn vrijdag 7.272 nieuwe positieve coronatests gemeld. Hiermee komt er na zes dagen een einde aan de daling van het aantal gemelde nieuwe gevallen. Het gemiddelde van de afgelopen drie dagen (7.308) is echter wel lager dan dat van afgelopen donderdag en de twee voorgaande dagen (7.476).

Donderdag werden bij het RIVM 6.996 nieuwe positieve coronatests gemeld, maar dat aantal is nu bijgesteld naar 6.984. De dagcijfers zeggen niet alles vanwege de verwerkingstijd van de informatie, waardoor meldingen soms met vertraging binnenkomen bij het RIVM.

Uit de nieuwe data van het RIVM blijkt ook dat nog eens 118 coronagerelateerde sterfgevallen zijn geregistreerd. Dat zijn er 31 meer dan de voorgaande dag. Het gaat hierbij om de meldingen binnen een etmaal, wat overigens niet betekent dat deze coronapatiënten op dezelfde dag zijn overleden.

Gemiddeld aantal positieve tests over drie dagen

  • Vrijdag: 7.308 positieve tests
  • Donderdag: 7.476 positieve tests
  • Woensdag: 7.913  positieve tests
  • Dinsdag 8.274 positieve tests
  • Maandag: 8.961 positieve tests
  • Zaterdag: 9.906 positieve tests
  • Zondag: 10.060 positieve tests

Het gemiddeld aantal positieve tests per dag is berekend samen met de positieve tests in de twee dagen ervoor. Het gemiddelde van maandag is berekend samen met de cijfers van zaterdag en zondag, het gemiddelde van zondag met de cijfers van vrijdag en zaterdag, etc.

Afgelopen dinsdag bleek dat het aantal nieuwe positieve tests op weekbasis voor het eerst in twee maanden was afgenomen. Het RIVM benadrukte echter dat de daling nog niet groot genoeg is en dat het aantal besmettelijke personen groot blijft.

De vorige maand getroffen maatregelen lijken bij te dragen aan het voorkomen van nieuwe besmettingen. Het is nog niet duidelijk of Nederland nu over de piek van de tweede golf heen is. Het RIVM geeft volgende week dinsdag bij de wekelijkse update over het coronavirus een toelichting op de cijfers.

2.445 coronapatiënten liggen in het ziekenhuis

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldt dat het totale aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen vrijdag voor de derde dag op rij is afgenomen. De bezetting is met 67 gedaald naar 2.445. Op woensdag en donderdag daalde het aantal door coronapatiënten bezette ziekenhuisbedden met respectievelijk 81 en 60.

1.842 coronapatiënten liggen op een reguliere afdeling, dat zijn er 63 minder dan op donderdag. Uit de update van vrijdagmiddag blijkt dat in het afgelopen etmaal 180 nieuwe klinische opnames zijn gemeld. Daarnaast zijn sinds de vorige update 33 personen opgenomen op de intensive care, waarmee de ic-bezetting van coronapatiënten met 4 is gedaald naar 603.

In Duitsland liggen geen Nederlandse coronapatiënten meer. De twee patiënten die op een Duitse ic lagen, zijn weer in Nederland.

Bij zo veel besmettingen worden de maatregelen versoepeld
61
Bij zo veel besmettingen worden de maatregelen versoepeld