Het kabinet neigt naar strengere maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Zo zouden mogelijk straks niet maximaal vier, maar twee personen op straat mogen samenkomen, zo melden NOS en RTL Nieuws maandag op basis van Haagse bronnen. Ook zouden musea, theaters en bioscopen twee weken dicht moeten blijven. De maatregelen worden waarschijnlijk donderdag van kracht.

Een groot deel van het kabinet heeft zondag tot het begin van de avond overlegd met Jaap van Dissel, de directeur van het Centrum voor Infectieziektebestrijding van het RIVM. Het overleg duurde langer dan gebruikelijk.

Volgens de ingewijden zijn zondag geen besluiten genomen, maar is er wel intensief gesproken over de economische, sociale en medische belangen die samenhangen met de coronamaatregelen. Het kabinet zal naar verwachting dinsdag knopen doorhakken en sluit strengere maatregelen niet uit.

Dinsdagavond geven premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) weer een persconferentie. Naast de tijdelijke sluiting van musea, theaters en bioscopen en de inperking van de maximale groepsgrootte zal waarschijnlijk worden gesproken over buitenlandse vakanties in het winterseizoen.

Dagelijkse cijfers lijken iets af te nemen

De druk op de zorgsector blijft groot, hoewel het aantal nieuwe besmettingen in het afgelopen weekend iets afnam. Op zondag werden minder dan negenduizend nieuwe gevallen gemeld, terwijl zaterdag iets minder dan tienduizend en vrijdag nog meer dan elfduizend nieuwe besmettingen werden gemeld.

Volgens de ingewijden is er echter nog geen reden tot juichen. Hoewel er sprake van een afvlakking is, zullen de ziekenhuizen naar verwachting nog lange tijd hun handen vol hebben aan ernstig zieke coronapatiënten. Scherpere maatregelen zouden ervoor kunnen zorgen dat het aantal nieuwe besmettingen en daarmee ook het aantal nieuwe ziekenhuisopnames sneller daalt.

Maandagavond komen de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's bij elkaar voor overleg met minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Mogelijk worden strengere maatregelen op regionaal niveau besproken.