Engeland gaat voor de tweede keer in lockdown. Vanaf donderdag moeten onder meer niet-essentiële winkels en horeca sluiten. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson zaterdag bekendgemaakt tijdens een ingelaste persconferentie. De maatregelen gelden in ieder geval tot 2 december.

Johnson zegt met de maatregel onder meer te willen voorkomen dat artsen en verpleegkundigen gedwongen worden te kiezen welke patiënten ze nog kunnen behandelen.

Alle niet-noodzakelijke winkels moeten dicht, In tegenstelling tot bij de lockdown van afgelopen voorjaar mogen onderwijsinstellingen, zoals scholen en universiteiten, echter wel openblijven. Ook de horeca, kappers en sportscholen moeten sluiten. Betaald voetbal in de Premier League gaat wel door.

Inwoners van Engeland mogen hun huis vanaf donderdag alleen verlaten om naar hun school of werk te gaan, om te sporten, voor medische redenen, voor het doen van boodschappen of om zorg aan anderen te verlenen. Buiten mogen ze met één persoon uit een ander huishouden afspreken.

'Geen premier kan deze cijfers negeren'

Voor het Verenigd Koninkrijk zijn zaterdag bijna 22.000 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Daardoor is het aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie opgelopen tot boven de 1 miljoen. "'Geen premier kan deze cijfers negeren", zei Johnson tijdens de persconferentie.

Ook Noord-Ierland heeft aangegeven opnieuw in lockdown te gaan en Wales is dat al. Schotland heeft nog geen nieuwe maatregelen aangekondigd.