Artsen in de Verenigde Staten zijn woedend over een uitspraak van president Donald Trump, die vrijdag zei dat ze zouden liegen over het aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van de corona-epidemie in het land.

Trump beweerde vrijdag tijdens een campagnebijeenkomst dat Amerikaanse artsen liegen over het aantal Amerikanen dat is overleden aan het coronavirus. Ze zouden de aantallen hoger voorstellen dan ze zijn omdat ze meer geld zouden krijgen voor sterfgevallen die aan het virus kunnen worden toegeschreven, aldus de Republikeinse presidentskandidaat.

"Onze doktoren krijgen meer geld als iemand overlijdt aan COVID-19. Dat weet je toch?", zei Trump tijdens de bijeenkomst in Waterford Township, in de staat Michigan. Hij zei dat dokters "ongeveer 2.000 dollar meer" krijgen betaald voor sterfgevallen als gevolg van het coronavirus.

De belangrijkste Amerikaanse artsenorganisatie, American Medical Association (AMA), is woedend over de uitspraken van Trump. "De suggestie dat artsen, te midden van een volksgezondheidscrisis, te veel COVID-19-patiënten tellen of liegen om hun zakken te vullen, is een kwaadaardige, schandalige en volledig misplaatste aanklacht", zei Susan Bailey van de AMA in een verklaring.

"In plaats van ons aan te vallen en artsen ongegronde beschuldigingen naar het hoofd te slingeren, zouden onze leiders de wetenschap moeten volgen en moeten aandringen op naleving van de volksgezondheidsregels waarvan we weten dat ze werken: een mondmasker dragen, handen wassen en fysieke afstand houden", voegde Bailey eraan toe.

Geen aanwijzingen dat artsen onder druk worden gezet

De Amerikaanse factchecker Politifact ontdekte dat sinds 27 maart een ziekenhuis inderdaad 20 procent meer vergoed krijgt voor een patiënt met COVID-19 dan voor een patiënt met aan een vergelijkbare luchtwegziekte. Maar, dit geldt alleen wanneer de patiënt is verzekerd via Medicare, de nationale zorgverzekering in de VS.

Ziekenhuizen - en dus niet doktoren - krijgen meer voor deze COVID-19-patiënten vanwege de maatregelen die een ziekenhuis moet treffen voor het veilig behandelen van COVID-19-patiënten en de impact die COVID-19 heeft op de reguliere zorg.

Er is volgens Politifact geen bewijs dat artsen in de VS onder druk worden gezet om vaker de diagnose COVID-19 te stellen. Er zijn, op basis van cijfers over oversterfte, aanwijzingen dat het aantal COVID-19-gevallen in de VS juist wordt onderschat.

Trump bagatelliseert tijdens zijn verkiezingsbijeenkomsten de impact van het coronavirus in zijn land. In de VS, waar dinsdag presidentsverkiezingen zijn, overleden bijna 235.000 mensen aan COVID-19. Van de 9 miljoen mensen die besmet raakten, is twee derde hersteld.