Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt donderdag 10.280 nieuwe positieve coronatests. De cijfers bestaan deels uit meldingen van woensdag, die toentertijd niet verwerkt konden worden door een ICT-storing bij de GGD's. Woensdag ging het uiteindelijk om 8.123 positieve coronatests, waardoor het gemiddelde deze twee dagen uitkomt op 9.201. Het is niet duidelijk of alle achterstallige administratie is verwerkt.

In de vijf dagen voorafgaand aan woensdag werden gemiddeld 9.910 positieve coronatests per dag gemeld. De laatste twee dagen is dus een forse daling waargenomen ten opzichte van de voorgaande week.

RIVM-baas Jaap van Dissel zei woensdag tijdens een briefing aan de Tweede Kamer dat er signalen waren van een afvlakking, maar nog geen daling. "Die moet wel bewerkstelligd worden om de druk op de ziekenhuiszorg te verlichten", vertelde Van Dissel.

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) houden komende dinsdag opnieuw een persconferentie. Een volledige lockdown wordt niet uitgesloten als de aantallen blijven stijgen. De gedeeltelijke lockdown, die vanaf medio oktober vier weken zou duren, is zeer waarschijnlijk in december ook nog van kracht.

Het RIVM meldt verder 62 coronagerelateerde sterfgevallen. Dinsdag en woensdag ging het om respectievelijk 70 en 54 personen die overleden aan de gevolgen van het virus. De dagcijfers van het RIVM betekenen niet dat alle personen daadwerkelijk in de afgelopen 24 uur overleden of positief getest zijn, gezien cijfers met vertraging gemeld kunnen worden.

De gemelde aantallen sinds vorige week

  • Donderdag: 9.283 positieve tests (+519), 46 doden
  • Vrijdag: 10.007 positieve tests (+724), 47 doden
  • Zaterdag: 8.669 positieve tests (-1.338), 55 doden (incompleet door storing))
  • Zondag: 10.208 positieve tests (+1.539), 27 doden (correctie van zaterdag)
  • Maandag: 10.353 positieve tests (+145), 26 doden
  • Dinsdag: 10.315 positieve tests (-38), 70 doden
  • Woensdag: 8.123 positieve tests (-38), 54 doden (incompleet door storing)

Kleinste toename ziekenhuisopnames sinds medio oktober

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is verder opgelopen naar 2.384, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het gros van de COVID-19-patiënten wordt behandeld op reguliere ziekenhuisafdelingen (1.831), terwijl 535 coronapatiënten momenteel op intensive cares (ic's) worden verzorgd.

De toename van de door coronapatiënten bezette ziekenhuisbedden lijkt de laatste dagen in rap tempo af te vlakken. Vorige week werden meermaals ruim tweehonderd opnames gemeld, terwijl dat aantal maandag en dinsdag was gedaald naar zo'n honderd opnames per dag. Woensdag werd met een stijging van zeventien bedden de kleinste toename sinds 17 oktober geregistreerd.

In de afgelopen 24 uur zijn 269 personen opgenomen in het ziekenhuis. Daarnaast zijn 47 opnames op de ic's gemeld. Beide aantallen zijn kleiner dan de woensdag geregistreerde cijfers.