Het ministerie van Buitenlandse Zaken past het reisadvies voor tien Duitse steden, waaronder Berlijn en Frankfurt am Main, per woensdag aan naar kleurcode oranje (alleen noodzakelijke reizen).

Ook voor Bremen, München, Düsseldorf, Keulen, Aken, Stuttgart, Essen en Mannheim geldt vanaf woensdag het strengere reisadvies. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken neemt het aantal positieve tests in de tien Duitse steden "ernstig" toe.

Wie in een van de steden is geweest, wordt vanaf woensdag bij terugkomst in Nederland geadviseerd tien dagen in thuisquarantaine te gaan. Tot nu toe gold dit advies voor geen enkele Duitse stad. Het verscherpte reisadvies geldt niet voor reizigers die van buiten deze steden komen en rechtstreeks naar de vliegvelden zijn gereisd.

Voor heel België, Frankrijk, Spanje, Finland, Denemarken, Ierland en het Verenigd Koninkrijk geldt al code oranje, net als voor de Portugese hoofdstad Lissabon en voor Griekse eilanden als Kreta, Rodos, Corfu en Lesbos.

Aantal positieve tests in Duitsland neemt toe

Ook in Duitsland neemt het aantal positieve tests weer toe. Volgens het Robert Koch-Insti­tut, het Duitse equivalent van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), kwam het aantal nieuwe besmettingen vorige week meerdere dagen boven de elfduizend uit. Zaterdag werd met 14.714 nieuwe gevallen een nieuw dagrecord gemeld.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft eerder al maatregelen genomen met betrekking tot reizigers uit Nederland. Zo moeten Nederlanders bij binnenkomst een negatieve coronatest van niet ouder dan 72 uur kunnen laten zien of zich preventief laten testen en veertien dagen in zelfquarantaine gaan.