Infraroodthermometers die bedrijven, winkels en horeca vanwege het coronavirus veel gebruiken worden door deskundigen in twijfel getrokken, meldt consumentenprogramma Kassa, dat samen met de Vrije Universiteit in Amsterdam (VU) een steekproef heeft gedaan, zaterdag.

De geteste systemen worden door honderden bedrijven en winkels in Nederland gebruikt. Volgens deskundigen bieden de apparaten schijnveiligheid, omdat ze niet altijd de juiste temperatuur aangeven. Hierdoor worden mensen een verhoogde lichaamstemperatuur van 38 graden of meer niet tegengehouden.

Voor de steekproef werd een student van de afdeling thermofysiologie van de VU ingezet. Door het dragen van thermokleding en heel hard te fietsen naar de testlocaties, was haar lichaamstemperatuur gestegen naar 38 graden. Dat was af te lezen op een sensor die zij tijdens de test droeg.

Deze lichaamstemperatuur door inspanning is een simulatie van de lichaamstemperatuur die iemand heeft tijdens koorts. Zowel bij koorts als inspanning stijgt deze temperatuur tot boven de 38 graden.

Vervolgens bezocht de student met de makers van Kassa drie locaties waar infraroodmeetsystemen bij de ingang staan. De temperatuur werd op verschillende manieren gemeten. Eén systeem meet de temperatuur van de traanbuis door middel van een camera, een ander meet de temperatuur van de pols. Het derde systeem meet de temperatuur van het voorhoofd.

Geen van de systemen gaf de juiste temperatuur aan

Geen van de systemen gaf de juiste temperatuur aan. Allemaal gaven ze 1,5 tot bijna 2 graden te laag aan vergeleken met de interne lichaamstemperatuur die door wetenschappers als uitgangspunt wordt genomen om vast te stellen of iemand verhoging of koorts heeft.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft aan dat temperaturen meten bij de ingang van winkels, bedrijven en horeca geen goede manier is om besmettingen te signaleren. "Iemand kan het systeem omzeilen en zijn lichaamstemperatuur verlagen door bijvoorbeeld flink paracetamol te slikken", aldus een woordvoerder tegen Kassa.

Volgens een van de bedrijven waar het consumentenprogramma de temperatuur liet meten, werken de thermometers niet feilloos, maar zijn er toch al heel wat mensen met koorts tegengehouden door de infraroodmeetsystemen.