Hotels mogen vanaf 20.00 uur geen alcohol meer schenken in hun bars en restaurants. Ook mag de drank dan niet meer worden geleverd via roomservice. Deze aanscherping van de coronamaatregelen gaat direct in, meldt een woordvoerder vrijdag namens het kabinet.

Het kabinet trekt daarmee één lijn met het verbod op de verkoop van alcoholische dranken in winkels tussen 20.00 en 7.00 uur. De enige plek buitenshuis waarvoor een uitzondering werd gemaakt, waren de hotels.

Verder mogen hotels net als uitvaartcentra en bedrijfskantines wel eten en drinken blijven serveren, terwijl de rest van de horeca sinds vorige week donderdag dicht is. Andere eet- en drinkgelegenheden mogen alleen openblijven voor afhaal en bezorging.

Hotels mogen hun restaurant en bar wel openhouden, omdat het voor hotelgasten niet mogelijk is zelf in de kamer voor eten of drinken te zorgen, zo redeneert het kabinet. De hotels mochten ook na 20.00 uur alcohol schenken aan hun gasten, maar daar komt nu dus voorlopig een einde aan.

Aanleiding is de verwarring die er in sommige gevallen ontstond. Ook maakten mensen er soms misbruik van, wat leidde tot overlast, aldus een woordvoerder van het nationaal kernteam crisiscommunicatie COVID-19. Als gast blijft het wel mogelijk om na 20.00 uur in de hotelkamer alcohol te drinken. Dat wordt niet verboden.

Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) worden bijna 2.500 hotels gestraft vanwege "een handjevol incidenten". "Het instellen van een alcoholklok in hotels is hét voorbeeld van symboolpolitiek en getuigt van weinig inlevingsvermogen", zegt de belangenvertegenwoordiger.

Bij zo veel besmettingen worden de maatregelen versoepeld
61
Bij zo veel besmettingen worden de maatregelen versoepeld