De eerste coronapatiënten zijn vrijdag naar Duitsland overgebracht, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het is de eerste keer sinds de eerste besmettingsgolf dat er weer Nederlandse coronapatiënten de grens oversteken.

Het gaat om twee personen die opgenomen zijn op de intensive care in het Flevoziekenhuis in Almere. Zij zijn met de helikopter naar Münster gebracht. De helikopter ging twee keer op en neer, omdat er telkens plek was voor één coronapatiënt. De eerste patiënt zou rond 9.30 uur vertrekken, maar het vertrek werd vanwege de mist met enkele uren uitgesteld.

Dat de eerste patiënten vanuit Almere naar Duitsland gaan, is bewust. Ziekenhuizen in de regio Noordwest, waar Almere onder valt, hebben veel moeite om de toestroom aan patiënten bij te houden. "Het is daar heel vol, het water staat ze aan de lippen", aldus het LCPS.

Op zaterdag worden waarschijnlijk twee patiënten vanuit de zorgregio Zuidwest (Rotterdam, Dordrecht en Zeeland) naar Duitsland overgebracht, en op zondag twee patiënten uit de regio Midden (Utrecht en omstreken).

Kuipers: 'Eerste golf was een vloedgolf, dit is meer een tsunami'
187
Kuipers: 'Eerste golf was een vloedgolf, dit is meer een tsunami'

Verplaatsingen moeten druk op ziekenhuizen verminderen

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), zei eerder al vrijdag de eerste verplaatsingen te verwachten. Door patiënten naar Duitsland te verplaatsen, zoals tijdens de eerste golf, moet de druk op de Nederlandse ziekenhuizen worden verminderd.

Meerdere ziekenhuizen hebben vanwege het oplopende aantal coronapatiënten de reguliere zorg noodgedwongen afgeschaald. Onderling worden al langere tijd coronapatiënten verplaatst, omdat vooral in het westen van Nederland veel coronapatiënten in het ziekenhuis worden opgenomen.

Op dit moment wordt meer dan 10 procent van de Nederlandse ziekenhuisbedden bezet door coronapatiënten. Op de intensive care (ic) gaat het zelfs om bijna de helft van de beschikbare bedden. Ruim tweeduizend coronapatiënten worden nu in het ziekenhuis behandeld.