De komende weken zullen zeven grote snelteststraten worden opgezet in Nederland, zo bevestigen bronnen donderdag aan NU.nl na berichtgeving van RTL Nieuws. Bij deze teststraten krijgen geteste personen binnen vijftien minuten de uitslag.

Het is nog onbekend wie als eerste van de snelteststraten gebruik mogen maken. Ook over de locaties is nog niets bekendgemaakt. De bedoeling is dat militairen helpen met de testlocaties op te zetten.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en de GGD's brengen naar verwachting volgende week een gezamenlijk plan naar buiten. Het ministerie van Volksgezondheid en brancheorganisatie GGD GHOR Nederland willen er nu nog geen bijzonderheden over kwijt.

GGD GHOR liet eerder weten dat op XL-locaties 2.500 tot 5.000 mensen per dag getest zullen worden. Eind december denken de GGD's minimaal 80.000 coronatests per dag af te kunnen nemen.

Meerdere bedrijven hebben in de afgelopen tijd coronasneltests ontwikkeld. Een bekende hiervan is de blaastest van het bedrijf Breathomix. De blaastest detecteert kleine deeltjes in de lucht die mensen uitademen. Eerder is het apparaat ingezet om astma en COPD te herkennen. Er komt dus geen wattenstaafje in de keel of neus aan te pas.

Minister De Jonge zei onlangs dat hij verwacht dat de coronablaastest in november al ingezet kon gaan worden.

Corona-uitslag in een kwartier: hoe helpen sneltests?
105
Corona-uitslag in een kwartier: hoe helpen sneltests?