Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) vindt het "onwenselijk" dat luchtvaartmaatschappijen tegen zeer lage tarieven vluchten aanbieden naar gebieden met een oranje reisadvies, maar schrijft dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer ook dat het kabinet dit soort 'dumpvluchten' niet kan verbieden.

Van Nieuwenhuizen keek op verzoek van de Tweede Kamer of het kabinet iets kon doen tegen de vluchten. Volgens de minister blijken er echter geen gronden te zijn waarop de spotgoedkope tickets verboden kunnen worden.

Vanwege onder meer het recht op concurrentie heeft het kabinet volgens Van Nieuwenhuizen juridisch geen bevoegdheid om een verbod op dergelijke goedkope vluchten af te dwingen.

Ook kan het kabinet als gevolg van het recht op vrij verkeer en diensten in de Europese Unie geen beroep doen op de volksgezondheid als reden om de vluchten tegen te houden, aldus de minister.

Wel schrijft Van Nieuwenhuizen dat zij het probleem rond de lage tarieven heeft aangekaart bij de Europese Commissie en dat ze de overige EU-lidstaten heeft aangespoord om actie te ondernemen tegen dit soort praktijken.