Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in de afgelopen week 55.587 positieve coronatests geregistreerd, een stijging van 27 procent ten opzichte van de week ervoor (43.903). De stijging vlakt daarmee af, want in de twee weken daarvoor groeide het aantal nieuwe positieve tests met ruim 40 procent.

Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames (1.492) groeide ook minder hard: in de afgelopen week ging het om een toename van 30 procent, terwijl de stijging in de voorgaande week 60 procent bedroeg. Het aantal nieuwe ic-opnames (287) steeg in de afgelopen week met 49 procent, tegenover 59 procent een week eerder (192).

Uit de wekelijkse RIVM-cijfers blijkt daarnaast dat nog eens 185 Nederlanders met COVID-19 zijn overleden, een lichte stijging ten opzichte van de voorgaande week (150).

Momenteel zijn in Nederland 1.859 coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen. 1.440 van hen worden behandeld op reguliere afdelingen, tegenover 419 op de intensive care, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er zijn nog geen Nederlandse ic-patiënten verplaatst naar Duitse ziekenhuizen.

Aandeel positieve tests stijgt

De GGD's hebben in de afgelopen week ruim 310.000 coronatests afgenomen, 30.000 meer dan in de week ervoor. Het aandeel dat positieve tests blijft stijgen en kwam deze week uit op 14,4 procent, tegenover 13,8 procent in de voorgaande week. In de weken daarvoor lag het percentage tussen de 6 en 8 procent.

Daarnaast ging het bij 9 procent van de positieve tests om een zeventigplusser. Op bijna 40.000 uitslagen wordt nog gewacht.

RIVM: Groei aantal nieuwe positieve tests neemt af

Het RIVM meldde bij de vorige update dat de verspreiding van het coronavirus "onverminderd doorzet". In alle regio's en alle leeftijdsgroepen zou de besmettingsgraad zijn toegenomen. Dat was in de afgelopen week opnieuw het geval.

Wel stijgt het aantal nieuwe positieve tests minder hard dan eerder. In de afgelopen week steeg het aantal positieve tests met 27 procent. In de twee weken daarvoor ging het nog om stijgingen van ruim 40 procent.

Mogelijk komt dit door de maatregelen die eind september werden aangekondigd, schrijft het RIVM. Zo moesten horecagelegenheden eerder de deuren sluiten. Ook werd dringend geadviseerd in publieke binnenruimtes, zoals musea en scholen, een mondkapje te dragen.

RIVM meldde afgelopen week meerdere dagrecords

Vorige week dinsdag werden stevige maatregelen aangekondigd om de oplaaiing van het coronavirus in te dammen. Zo is de horeca sinds woensdag gesloten en gaat er binnenkort in publieke binnenruimtes een mondkapjesplicht gelden.

In de afgelopen week werden opnieuw diverse dagrecords gemeld. Op twee dagen steeg het aantal positieve tests met vijfhonderd ten opzichte van de voorgaande dag. Vanaf vrijdag zwakte de groei af. Op maandag volgde een kleine daling en deze dinsdag werden 8.182 positieve tests gemeld.

Het RIVM heeft meermaals benadrukt dat meer testen niet automatisch leidt tot meer positieve tests. Deskundigen wijten de stijging aan het verslechterde gedrag van Nederlanders en een minder goede naleving van de basisregels.

De gemelde aantallen van de afgelopen week:

  • Maandag: 6.854 positieve tests (+476), 12 doden
  • Dinsdag: 7.393 positieve tests (+539), 34 doden
  • Woensdag: 7.305 positieve tests (-88), 32 doden
  • Donderdag: 7.833 positieve tests (+528), 29 doden
  • Vrijdag: 7.997 positieve tests (+164), 17 doden
  • Zaterdag: 8.141 positieve tests (+144), 28 doden
  • Zondag: 8.175 positieve tests (+34), 15 doden
Bij zo veel besmettingen worden de maatregelen versoepeld
61
Bij zo veel besmettingen worden de maatregelen versoepeld