Ierland treft strenge maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het land gaat vanaf donderdag min of meer weer in lockdown. De scholen blijven open, zei de Ierse premier Micheal Martin maandagavond tijdens een persconferentie.

Iedereen krijgt het advies thuis te blijven als dat kan. De Ieren mogen niet verder dan 5 kilometer van huis gaan, om maximaal één huishouden te bezoeken. Niet-noodzakelijke winkels gaan dicht. Cafés en restaurants mogen alleen nog klanten bedienen die iets komen afhalen. De bouwsector mag nog wel actief blijven.

De maatregelen gaan woensdag om middernacht in. De beperkingen, die zich nu op het hoogste niveau bevinden, blijven zes weken van kracht.

"Ik begrijp dat deze aankondiging tot teleurstelling, eenzaamheid en wanhoop leidt", zei de premier volgens de Ierse omroep RTE. "Als we dit de komende zes weken volhouden, zullen we Kerstmis op een betekenisvolle manier kunnen vieren."

De lockdown van eerder dit jaar was een van de langste in Europa. Ierland meldde maandag 1.031 nieuwe besmettingen, waarmee het totaal op bijna 51.000 kwam. Het land heeft 1.852 sterfgevallen gemeld.