Na een waarschuwing voor het overtreden van de coronaregels volgt direct een boete. Dat zei Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, maandagavond na afloop van de vergadering tussen de 25 voorzitters van de veiligheidsregio's. Dat betekent dat ook bij een waarschuwing de naam van de overtreder wordt opgeschreven, zodat een volgende keer direct een boete kan worden uitgedeeld.

Binnen het Veiligheidsberaad is afgesproken de coronaregels strenger te handhaven. Bij de vergadering was ook minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) aanwezig, evenals vertegenwoordigers van de politie en het Openbaar Ministerie (OM).

"We blijven in de eerste plaats informeren, maar gaan sneller handhaven", aldus Bruls. Daarbij zal de nadruk vooral liggen op het alcoholverbod na 20.00 uur en het maximum van vier personen waarmee je je op straat mag begeven.

"Als een groep van vijf personen op straat rondloopt, wordt die gewaarschuwd en noteren we de namen", legt Bruls uit. "Loop je volgende week weer rond, dan gaan we niet weer eerst waarschuwen, maar krijg je gelijk een boete aan je broek."

Bij bewuste overtreding direct boete

Als het overduidelijk is dat de coronaregels doelbewust worden overtreden, blijft een waarschuwing zelfs uit en schrijven handhavers direct een bekeuring uit.

Het is de bedoeling dat de coronaregels in iedere regio worden gehandhaafd, zodat er geen verschillen ontstaan tussen verschillende delen van het land.

Minister Grapperhaus sprak de hoop uit dat strenger handhaven niet tot meer boetes gaat leiden. "Als handhavers meer boetes uitdelen, kun je zeggen: 'Mooi, er wordt strenger gehandhaafd', maar ik hoop echt dat we met zijn allen inzien dat het gaat om onze kiezen op elkaar zetten en onze adem inhouden. Laten we dat met zijn allen doen, dan wordt het echt beter."

Horeca dicht en mondkapjesplicht: dit zijn de nieuwe maatregelen
291
Horeca dicht en mondkapjesplicht: dit zijn de nieuwe maatregelen