Minister Arie Slob van Onderwijs ziet vooralsnog niets in extra coronaregels op scholen om een veilige werkomgeving voor leraren te garanderen, zegt hij maandag in gesprek met De Telegraaf. Vakbonden zijn bezorgd en vinden dat het kabinet met strengere maatregelen moet komen.

Een recente peiling van vakbond Leraren In Actie (LIA) toont aan dat ruim 80 procent van de leraren zich ernstig zorgen maakt over hun werksituatie. Door de volle klassen zou 1,5 meter afstand houden niet altijd mogelijk zijn. Daarnaast zijn veel scholieren volgens de onderwijzers laks met het 'dwingende mondkapjesadvies'.

Volgens Peter Althuizen, voorzitter van LIA, worden de zorgen die veel leraren hebben niet serieus genomen. "Uit onze peiling blijkt dat drie kwart van de leraren meer verplichte voorzorgsmaatregelen in de klas wil. Bijvoorbeeld door met halve groepen te werken, waardoor zowel leraren als kinderen afstand tot elkaar kunnen houden, maar dat willen ze in Den Haag niet horen want de school is een soort opvang geworden voor kinderen van werkende ouders".

Ook de Algemene Onderwijsbond (Aob) is bezorgd. Volgens voorzitter Eugenie Stolk duurt het nog altijd te lang voordat leraren de uitslag van hun coronatest krijgen, terwijl zij van het kabinet voorrang kregen bij de tests. "Hierdoor vallen er onnodig lessen uit. En in deze tijd is het dan al snel dweilen met de kraan open", aldus Stolk.

“De meeste van mijn collega’s zijn blij dat we weer fysiek les kunnen geven. Inmiddels staan de hele dag ramen en deuren open en zijn er sluiproutes ingericht voor docenten zodat die niet tussen de leerlingen door hoeven, het heeft wel wat.”
Leraar Alison op reactieplatform NUjij

Lees de hele reactie en volledige discussie op NUjij.

Slob: 'Belangrijk dat kinderen op school les krijgen'

Slob laat in De Telegraaf weten dat hij weinig ziet in het idee om met kleinere klassen te werken. "Het is heel belangrijk dat kinderen zoveel mogelijk op school les krijgen. Dat is volgens het Outbreak Management Team (OMT) ook verantwoord."

De minister zegt dat hij heel goed begrijpt dat leraren zich zorgen maken over hun gezondheid. "Daarom is het ook noodzakelijk dat leerlingen afstand houden van de leraar en dat de andere basisregels goed in acht worden genomen", aldus Slob.

De VO-raad, de koepelorganisatie voor middelbare scholen, zegt de zorgen die leraren hebben te begrijpen, maar vindt halve klassen, net als Slob, voorlopig niet nodig. "Er wordt veel gedaan om de situatie zo veilig mogelijk te maken. We zijn bijvoorbeeld heel blij dat het kabinet recent heeft besloten om het mondkapje te verplichten", aldus een woordvoerder in de krant.

'Op minstens helft middelbare scholen zeker één besmetting'

Uit een inventarisatie van Nieuwsuur en BD Dataplan bleek vrijdag dat op minstens de helft van de middelbare scholen in Nederland sinds augustus minimaal één coronabesmetting is gemeld. Op 44 van deze 342 scholen ging het om meer dan tien positief geteste leerlingen en/of medewerkers.

Zeven middelbare scholen sloten tijdelijk hun deuren vanwege een uitbraak.