Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het afgelopen etmaal 7.305 positieve tests geregistreerd, een iets kleiner aantal dan het aantal van dinsdag (7.393), toen een nieuw dagrecord werd gemeld. Ook het aantal coronagerelateerde sterfgevallen (32) is iets lager dan dinsdag (34).

De cijfers betekenen niet dat deze personen ook in de laatste 24 uur zijn overleden. Deze informatie wordt soms met vertraging doorgegeven aan het instituut.

In de afgelopen week werden bijna 44.000 positieve tests afgenomen en stierven 150 inwoners aan coronagerelateerde klachten. Dat was een forse stijging ten opzichte van de voorgaande week (89).

Op de intensivecareafdelingen werd deze woensdag opnieuw een toename gemeld. Sinds dinsdag zouden 24 coronapatiënten op ic's zijn opgenomen, terwijl het aantal ziekenhuisopnames ook met enkele tientallen steeg.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg herhaalde opnieuw dat de druk op de ziekenhuizen toeneemt. In het afgelopen etmaal moesten 35 patiënten tussen zorginstellingen uitgewisseld worden.

RIVM hoopte op afname van coronacijfers

Aanvankelijk sprak het instituut de hoop uit dat deze week een afname van de coronacijfers zou volgen, als resultaat van eerder getroffen maatregelen. Die zouden medio oktober effect hebben.

Nadat dinsdag opnieuw een dagrecord werd gemeld, stelde het RIVM die verwachting bij en meldden de gezondheidsexperts dat "de verspreiding van het virus onverminderd doorzet".

In alle regio's en leeftijdsgroepen neemt momenteel het aantal meldingen van COVID-19 toe. Volgens het RIVM zijn er nog geen signalen van stabilisatie.