Nederland heeft voor heel België, Frankrijk, Polen en het Verenigd Koninkrijk een negatief reisadvies afgegeven, omdat steeds meer inwoners van die landen positief testen op het coronavirus, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag.

Nederlanders die alsnog naar België reizen, wordt dringend geadviseerd om bij terugkomst tien dagen in thuisquarantaine te gaan. Voorlopig wordt aangeraden alleen noodzakelijke reizen naar België te maken.

Eind september kondigde het ministerie al eens kleurcode oranje voor België af. Daarvoor gold dat advies alleen voor de Belgische steden Brussel en Antwerpen.

Er golden al inreisbeperkingen voor Nederlanders die naar België reizen. De Belgische regering heeft alle Nederlandse provincies met uitzondering van Zeeland als rood gebied aangemerkt.

Frankrijk zag aantal positieve tests in rap tempo toenemen

Frankrijk stapelde de laatste weken dagrecord op dagrecord. Het land scherpte de maatregelen al meerdere keren aan en bestempelde zes gebieden, waaronder Parijs, tot 'rode zone'. In die regio's geldt de hoogste alarmfase, aldus de Franse regering.

Daardoor kunnen regionale overheden maatregelen treffen die de bewegingsvrijheid van Nederlanders kunnen inperken. Dat is doorgaans een belangrijke graadmeter voor het ministerie van Buitenlandse Zaken om een reisadvies aan te scherpen.

Frankrijk meldde in de afgelopen week meermaals ruim achttienduizend positieve tests in een etmaal. Voor het eerst sinds het begin van de pandemie werden op één dag meer dan twintigduizend positieve tests geregistreerd.

Actuele reisadviezen Europa

Bron: nederlandwereldwijd.nl© NU.nl/LocalFocus

Verenigd Koninkrijk houdt rekening met regionale lockdowns

Het Verenigd Koninkrijk meldde in de afgelopen week dagelijks om en nabij de vijftienduizend positieve tests. Dat zijn er fors meer ten opzichte van begin oktober en medio september, toen minder dan tienduizend personen per dag positief testten.

De Britse regering introduceerde deze week daarom drie risiconiveaus: gemiddeld, hoog en zeer hoog. Volgens premier Boris Johnson viel het gros van het land nog onder het mildste risiconiveau.

In regio's met een hoger risiconiveau kunnen regionale overheden lockdowns afkondigen. Die kunnen gepaard gaan met de sluiting van bijvoorbeeld bars, pubs, casino's en sportscholen. Volgens Johnson zou een eerste zware lockdown in de stad Liverpool afgekondigd kunnen worden.