In de vier regio's Utrecht, Hollands Midden, Zaanstreek-Waterland en Zuid-Holland Zuid is het aantal coronabesmettingen zo hard opgelopen dat de situatie er niet langer 'zorgelijk' is, maar 'ernstig' is geworden. Dat is het hoogste risiconiveau op het coronadashboard van de overheid.

De situatie in een regio wordt als ernstig gezien wanneer in een week tijd meer dan 150 op de 100.000 inwoners positief zijn getest, of als meer dan 10 procent van de uitgevoerde tests positief is.

"Hard ingrijpen is noodzakelijk om verdere escalatie te voorkomen en terug te keren naar een beheersbare situatie", legt de overheid uit op het coronadashboard.

In totaal hebben zeven regio's de status 'ernstig': sinds 28 september gold het hoogste risiconiveau al voor de veiligheidsregio's Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond en Haaglanden.

In de rest van het land is de situatie 'zorgelijk'. Voor de meeste veiligheidsregio's gold dat al, maar het risiconiveau voor IJsselland, Limburg-Noord, Zuid-Limburg en Zeeland is zaterdag verhoogd. Daar gold eerder de status 'waakzaam', het laagste risiconiveau.

Alle regio's hebben afgelopen week signaalwaarde overstegen

De overheid heeft maanden geleden bepaald dat de alarmbellen afgaan wanneer een regio in een etmaal 7 positieve tests per 100.000 inwoners heeft. Dit wordt de signaalwaarde genoemd.

De laatste keer dat een regio onder die grens bleef was vorige week zaterdag. Sindsdien zit elke regio elke dag boven die grens. Amsterdam-Amstelland vestigde zaterdag een record met 68,7 besmettingen per 100.000 mensen. Dat komt neer op bijna tien keer de signaalwaarde. Op vrijdag had Haaglanden 65,4 positieve tests per 100.000 mensen en Rotterdam-Rijnmond 62,5.

Nederland als geheel telde tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend een recordaantal van 6504 positieve tests, wat neerkomt op 37,4 besmettingen per 100.000 mensen. In de afgelopen dagen zijn 209,2 op de 100.000 Nederlanders positief getest. Op 13 september bleef Nederland voor het laatst onder de signaalwaarde.

De Jonge komt dinsdag met uitsluitsel over nieuwe maatregelen

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft zaterdag aangegeven dinsdag met uitsluitsel te komen of er nieuwe coronamaatregelen gaan komen. Volgens de minister zijn nieuwe, aanvullende maatregelen onvermijdelijk als het aantal positieve tests blijft stijgen.

"De ontwikkeling van de cijfers is heel zorgwekkend. Het gaat duidelijk niet de goede kant op. Dit is een trend die je niet wil zien", aldus De Jonge tijdens de presentatie van de app CoronaMelder. "We houden de cijfers goed in de gaten en bereiden ons voor op nadere maatregelen."

Of er dinsdag een persconferentie plaats gaat vinden waarin deze mogelijke nieuwe maatregelen worden toegelicht, is nog niet bekend.