Een groep van ongeveer zeventig bestuurders in de ouderenzorg en thuiszorg, hoogleraren en andere experts hebben een manifest ondertekend waarin ze oproepen verpleeghuizen niet weer op slot te doen. De ondertekenaars zijn bang dat de verpleeghuizen tijdens de tweede golf van het coronavirus de deuren weer moeten sluiten, zeggen ze tegen Trouw.

De levenskwaliteit van de bewoners van verpleeghuizen moet vooropstaan, zeggen ze. Hoewel het voorkomen van een besmetting met het virus daar deel van uitmaakt, moet dat er niet weer toe leiden dat bewoners worden afgesloten van hun dierbaren en de buitenwereld.

Het uitgangspunt van nieuw beleid moet het isoleren van het virus zijn, en niet het isoleren van de bewoners, opperen de ondertekenaars. Daarvoor moeten genoeg beschermende middelen en tests beschikbaar worden gesteld.

"Er zijn nu al enkele zorginstellingen dicht. De kans bestaat dat in de tweede COVID-19-golf door de waan van de dag de kwaliteit van leven van verpleeghuisbewoners en hun naasten opnieuw ondersneeuwt. Dat maakt ons ongerust. En moeten we voorkomen", waarschuwen de initiatiefnemers minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

'Kwaliteit van leven moet uitgangspunt zijn'

Het manifest is opgesteld door onder anderen hoogleraar langdurige zorg Anne-Mei The, bestuursvoorzitter Gijsbert van Herk van stichting Humanitas, schrijver en programmamaker Hugo Borst (Thuis op Zuid), arts en filosoof Bert Keizer en Fatos Ipek, mantelzorger en oprichter van OMAZ.nu.

De bestuurders komen met een plan waarbij persoonsgerichte zorg, ondersteuning en de kwaliteit van leven de uitgangspunten zijn. Het voorkomen van gezondheidsproblemen is onderdeel van de kwaliteit van leven, maar kan nooit als enige bepalend zijn, aldus de opstellers.

Bewoners zijn daarbij volwaardige gespreks- en beslispartners. "Eigen regie en autonomie van bewoners en samenspraak met naasten staan voorop. Dit vraagt eerlijke voorlichting en transparantie over afwegingen."