China heeft bekendgemaakt dat het zich formeel aansluit bij de door de wereldgezondheidsorganisatie WHO geleide vaccinatiefaciliteit COVAX. Peking is de tot nu toe grootste economie die deelneemt aan het initiatief dat ernaar streeft eind volgend jaar zeker twee miljard goedgekeurde coronavaccins af te leveren.

Een Chinese regeringswoordvoerder lichtte toe dat China meer dan genoeg capaciteit heeft voor de productie van een vaccin tegen het coronavirus. Wanneer er een goedgekeurd middel is, wil de overheid er een prioriteit van maken ontwikkelingslanden van voldoende vaccins te voorzien, aldus de woordvoerder.

WHO-hoofd Tedros Adhanom Ghebreyesus meldde onlangs dat 167 landen zich hebben aangesloten bij COVAX. Hij zei dat daardoor 70 procent van de wereldbevolking vertegenwoordigd was. Dat was echter voordat China formeel toetrad tot de vaccinatiefaciliteit.

Ook de Europese Unie is lid van het samenwerkingsverband om de ontwikkeling van COVID-19-medicijnen en coronavaccins te versnellen en die voor iedereen ter wereld toegankelijk te maken. Rusland en de Verenigde Staten zijn vooralsnog geen lid.