Het aantal in het ziekenhuis opgenomen coronapatiënten bereikt deze week nog de duizend personen, zei Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg te verwachten tijdens een persconferentie op maandag.

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is maandag met 14 toegenomen tot 177. Daarnaast liggen 715 coronapatiënten op andere ziekenhuisafdelingen, dat zijn er 68 meer dan zondag.

De forse stijgingen van coronapatiënten liggen volgens Kuipers in de lijn der verwachting. "Op basis van de besmettingscijfers verwachten wij dat het aantal ziekenhuisopnames in de komende dagen verder zal stijgen", zei Kuipers zondag.

In Nederland zijn de afgelopen 24 uur 4.581 nieuwe positieve coronatests geregistreerd. Daarnaast zijn 59 ziekenhuisopnames en zeven sterfgevallen gemeld, blijkt maandag uit data van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Bij het RIVM kwamen zondag 4.007 meldingen binnen. Het was de eerste keer dat het aantal registraties van nieuwe positieve tests op een dag boven de vierduizend uitkwam. Doordat steeds meer mensen besmet raken met het coronavirus, stijgt ook het aantal ziekenhuisopnames.

Alle testuitslagen, opnames en sterfgevallen worden zo snel mogelijk gemeld bij het RIVM, maar in sommige gevallen zit er vanwege de verwerkingstijd van de gegevens enige vertraging in. Het kan dus bijvoorbeeld voorkomen dat een coronapatiënt donderdag overlijdt, maar dat dit sterfgeval pas zondag bekend is bij het RIVM.

Het RIVM zal dinsdag tijdens de wekelijkse update over het coronavirus toelichting geven op de toename van het aantal besmettingen van de afgelopen week. Ook worden dan meer details bekendgemaakt. Eerder op maandag werd duidelijk dat afgelopen week door de verhoogde testcapaciteit meer mensen zijn getest dan de week daarvoor.