21 van de 25 gemeentelijke gezondheidsdiensten (GGD's) in Nederland leggen het bron- en contactonderzoek deels in handen van coronapatiënten zelf. Door de grote hoeveelheden positieve tests komen werknemers van de GGD's er zelf niet meer aan toe.

Dat bevestigt een woordvoerder van de overkoepelende GGD aan NU.nl na berichtgeving door het AD.

De laatste weken stapten steeds meer GGD's over op een dergelijke "risicogestuurde werkwijze". Werknemers bellen nog wél de positief geteste personen en kwetsbare personen in hun omgeving, maar inwoners met een lager risicoprofiel moeten door de coronapatiënt gebeld worden. Zij krijgen nog wel een schriftelijke melding van de GGD.

Het kabinet ziet het bron- en contactonderzoek als een van de belangrijkste middelen om de opmars van het coronavirus in te dammen. Door potentieel besmette personen snel op te sporen, kunnen zij in quarantaine en wordt het risico op verdere verspreiding geminimaliseerd.

GGD-directeur Sjaak de Gouw noemt de situatie in gesprek met het AD "suboptimaal". Volgens hem vinden alle bron- en contactonderzoeken nog doorgang, al dan niet op een alternatieve manier.

Vrijdag werd opnieuw een recordaantal positieve tests gemeld: ruim 2.500 Nederlanders werden aangeduid als coronapatiënt. Daarmee werd het twee dagen oude dagrecord gebroken.