
'Snotneusbesluit' of niet: in deze gevallen moeten kinderen wél thuisblijven
Kinderen tot dertien jaar die bijvoorbeeld verkouden zijn, beginnende keelpijn hebben of een snotneus hebben mogen sinds maandag gewoon weer naar school en de opvang. Toch geldt de 'snotneusregel' niet altijd. In welke gevallen moeten kinderen wel en niet thuisblijven?
"Kinderen tot en met twaalf jaar dragen nauwelijks bij aan het virus", zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vrijdagavond tijdens een persconferentie. Het aangepaste beleid moet ervoor zorgen dat kinderen niet onnodig veel schooldagen missen.
Ook moeten de maatregelen ertoe leiden dat het minder druk wordt in de teststraten, want kinderen tot dertien jaar hoeven zich ook niet te laten testen op het coronavirus. De 'snotneusregel' geldt als een tijdelijke uitzondering.
Een kind (tot dertien jaar) moet thuisblijven als:
- Het positief getest heeft op het coronavirus.
- Het klachten heeft die horen bij het coronavirus, zoals verkoudheid die gepaard gaat met benauwdheid en koorts. Het kind moet thuisblijven tot de klachten 24 uur verdwenen zijn. Het hoeft niet getest te worden. Bij ernstige klachten bel je de huisarts. Als een kind koorts of benauwdheidsklachten heeft, blijft iedereen in het huishouden thuis.
- Het een huisgenoot heeft, die besmet is met het coronavirus.
- Een huisgenoot verkoudheidsklachten heeft, die gepaard gaan met koorts of benauwdheid en diegene nog geen negatieve testuitslag heeft ontvangen.
- Het deel uitmaakt van een uitbraakonderzoek.
Een kind (tot dertien jaar) mag naar school als:
- Het negatief getest heeft op het coronavirus.
- Het verkouden is zonder koorts of benauwdheid, beginnende keelpijn heeft of een snotneus heeft.
- Het bekende hooikoortsklachten heeft.
- Het is teruggekomen uit een land met een negatief (oranje of rood) reisadvies. Ouders of oudere kinderen moeten in dat geval wel tien dagen in quarantaine. Ouders mogen hun kinderen tijdens hun quarantaine niet halen of brengen.