Kinderen tot dertien jaar hoeven bij milde klachten niet langer getest te worden op het coronavirus. Dat maakte minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vrijdagavond bekend tijdens een persconferentie. Ook mogen kinderen die bijvoorbeeld verkouden zijn, beginnende keelpijn hebben of een snotneus hebben, weer gewoon naar school en de opvang.

"Kinderen tot en met twaalf jaar dragen nauwelijks bij aan het virus", aldus De Jonge. "Het verspreidingsrisico onder kinderen is klein." Het aangepaste beleid moet ervoor zorgen dat kinderen niet onnodig veel schooldagen missen en dat het wat minder druk wordt in de teststraten.

Een test voor kinderen met milde klachten is overigens niet verboden: ze mogen zich nog steeds laten testen, maar het hoeft niet. Dergelijke regels gelden al langer voor kinderen tot zeven jaar.

Rutte: coronavirus maakt comeback

"Het coronavirus is met een comeback bezig", aldus Rutte. "En dat gaat zo snel, dat het Outbreak Management Team dringend adviseerde in te grijpen."

In de zes regio's met de meeste nieuwe coronabesmettingen (Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands-Midden) mogen horeca om middernacht geen nieuwe gasten meer naar binnen laten. Een uur later moeten alle bezoekers het etablissement verlaten hebben.

Daarnaast kondigde Rutte aan dat het maximaal aantal mensen dat zowel binnen als buiten bijeen mag komen wordt bijgesteld naar vijftig. Dat geldt zowel binnen als buiten voor bijvoorbeeld feesten, borrels en uitjes. Voorheen lag dat aantal op honderd. Er zijn uitzonderingen voor onder meer bruiloften en uitvaarten.

Aantal positieve testen stijgt flink

Het aantal positieve coronatesten stijgt al een paar dagen flink. Dinsdag werden er 1.379 nieuwe positieve tests genoteerd, woensdag 1.542, donderdag ruim 1.700 en vrijdag bijna 2.000 positieve tests.

Hoewel er sowieso meer testen worden afgenomen dan voorheen, is dat niet de enige oorzaak van het stijgende aantal gemelde besmettingen. Het percentage positieve tests neemt namelijk ook toe. Vorige week wees 3,9 procent van alle afgenomen testen op corona, terwijl dat de week ervoor nog 2,8 procent was.

Testcapaciteit in gevaar

Als gevolg van het grote aantal testafnames komt de testcapaciteit in gevaar. De laboratoria die het door de GGD afgenomen materiaal moeten onderzoeken, kunnen niet iedereen op korte termijn helpen.

Correctie: in een eerdere versie van dit bericht stond dat de wijziging gold voor kinderen tot twaalf jaar. Dit is onjuist: het betreft kinderen tot dertien jaar (oftewel: twaalfjarigen hoeven zich ook nog niet te laten testen).