Kinderopvangbranches melden woensdag dat zij op grote schaal commerciële coronatesten gaan inkopen, zodat medewerkers snel getest kunnen worden. Volgens de organisaties is het snel kunnen testen van medewerkers "puur noodzakelijk" om te voorkomen dat groepen moeten sluiten.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maakte vorige week bekend dat een deel van het onderwijs- en zorgpersoneel met coronagerelateerde klachten tijdelijk voorrang krijgt bij het testen op het virus bij de GGD. Tot teleurstelling van de kinderopvangbranches geldt de regeling niet voor medewerkers van de kinderopvang.

De brancheverenigingen zeggen dat kinderopvangen hun planningen niet meer rond krijgen, omdat medewerkers met verkoudheidsklachten soms bijna een week moeten wachten op een coronatest en uitslag.

De afgelopen weken liep de wachttijd bij de GGD-teststraten op, doordat het aantal mensen dat zich wilde laten testen snel groeide. Om te voorkomen dat kinderen straks geen onderwijs krijgen, gaf De Jonge personeel in het (speciaal) basis- en voortgezet onderwijs voorrang op de testen. Ook een deel van het zorgpersoneel krijgt voorrang.